Ο κορονοϊός θερίζει την Ευρώπη, Ιταλία και Ισπανία έχουν ξεπεράσει σε αριθμό θυμάτων την Κίνα, εγείροντας εύλογα ερωτηματικά για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την έξαρση, καθώς οι ειδικοί αναζητούν τρόπους να αποτραπεί μια ακόμη τέτοια έξαρση.
Έρευνα του CNBC καταδεικνύει ως παράγοντες της έξαρσης στην Ευρώπη και της μεγαλύτερης εξάπλωσης από την Κίνα, το δημογραφικό προφίλ, την κοινωνική συμπεριφορά και τα περιορισμένα τεστ για τον ιό.
Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί υπερδιπλάσιοι θάνατοι από την Ισπανία, φτάνοντας στους 8,215, έναντι 3,291 στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε ραγδαία στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες και αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους 4.365 – επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από αυτά της Κίνας.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν, επίσης, μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας στην Ευρώπη, έναντι της Κίνας.
Η έξαρση του κορονοϊού όμως, αντιμετωπίστηκε ως ζήτημα ήσσονος σημασίας στην Ευρώπη, για αρκετό καιρό, καθώς ουδείς ανέμενε τη δυναμική που θα αποκτούσε, ενώ η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας ήταν κυρίαρχο θέμα, αρχικά. Έτσι, χωρίς περιοριστικά μέτρα και με χαμηλή κοινωνική συνειδητοποίηση επετράπη η εξάπλωση του ιού σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι ή υποτυπώδης, οι επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες συνεχίζονταν κανονικά για καιρό.
Παρά το παράδειγμα της Κίνας, στην Ευρώπη για να λειτουργήσει το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης χρειάτηκαν αυστηρότερα μέτρα, από lockdown μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αντιθέτως, στην Κίνα, η περιοχή Wuhan, όπου αρχικά εμφανίστηκε ο ιός, τέθηκε σε καραντίνα από τον υπόλοιπο κόσμο από τα μέσα Ιανουαρίου. Η περιοχή αναμένεται να επανέλθει στις αρχές Απριλίου, με ητν προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναφερθεί νέες περιπτώσεις για αρκετές ημέρες.
Εκ των υστέρων, το lockdown φαίνεται ότι είχε θετικά αποτελέσματα. Αρχικά, όμως η απόφαση να τεθούν 11 εκατομμύρια άνθρωποι σε περιορισμό και απομόνωση φάνηκε υπερβολικά δραστική και χωρίς εγγύηση επιτυχίας.
Η Ιταλία έλαβε τα πρώτα μέτρα lockdown στα τέλη Φεβρουαρίου, σε 11 δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μέτρα σε πανεθνική βάση επιβλήθηκαν στις 9 Μαρτίου. Αφού ο κορονοϊός είχε πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Μια ακόμη ειδοποιός διαφορά είναι ο εντοπισμός και χειρισμός των κρουσμάτων, καθώς στην Κίνα τα τεστ διεξάγονταν ευρέως, ενώ τα θετικά, ακόμα και οι ελαφριές περιπτώσεις απομονώνονταν μέσα στο σύστημα υγείας, σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις. Αντιθέτως στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε Ιταλία και Ισπανία οι ελαφρώς συμπτωματικοί ασθενείς τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Επίσης, όσον αφορά τα δημογραφικά, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ- διαθέτει έναν από τους πλέον γηρασμένους πληθυσμούς στον πλανήτη, μετά την Ιαπωνία. Από την επιδημιολογική εικόνα του ιού, είναι σαφές ότι οι άνω των 60 ετών έχουν συγκριτικά μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας, ενώ ρόλο παίζει και το ιατρικό ιστορικό.
Η ομάδα αυτή, μάλιστα, προσβλήθηκε πρώτη από τον ιό, ενώ πιστεύεται ότι αποτέλεσαν τον ξενιστή για τη μετάδοση στους νεότερους, στο πλαίσιο του καθιερωμένου γεύματος της Κυριακής, το οποίο ακολουθεί παραδοσιακά τον εκκλησιασμό, με τους ναούς να δρουν ως σημείο διασποράς.
Ανάλογα είναι τα στοιχεία και για την Ισπανία, όπου τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση έδειξαν ότι οι ηλικιακές ομάδες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων είναι: 50-59. 70-79. και πάνω από 80.
Επιπλέον, η Ισπανία έχει μια παρόμοια οικογενειακή κουλτούρα με την Ιταλία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς καταδεικνύει ότι η επαφή μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων έχει συμβάλει σε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων.
Τέλος, υπήρξαν και ενδείξεις -αλλά όχι αξιολογημένες- ότι στην διαφορά αριθμού θανάτων και αυξημένου βαθμού θνητότητας παίζει και η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς διαφέρει από αυτή στην Κίνα.