Όσο, δεν βγαίνει ο «κουμπαράς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πει ξεκάθαρα ότι «εμείς θα είμαστε εδώ για σας, απλά μείνετε σπίτια σας, μείνετε ζωντανοί και θα τα κάνουμε όλα από την αρχή όταν θα εχουν τελειώσει όλα αυτά με τις λιγότερες το δυνατόν απώλειες», το άγχος πέρα από την βιολογική επιβίωση, υπάρχει και για την οικονομική επιβίωση όλων. Και κατά τη διάρκεια, αλλά και για μετά την κρίση.
Θα μου πείτε, αφού είπαν ήδη ότι πχ θα μπούμε στο πακέτο που ήδη έχουν εξαγγείλει. Όχι. Ειλικρινά, πιστεύω ότι τώρα πρέπει να βγει η Τραπεζα και να στηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις. Διότι χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχει ισορροπία, δεν υπάρχει Ευρώπη.
Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στα συστήματα Υγείας και ήταν άμεση χρηματοδότηση τους για τον πόλεμο που τώρα έχουμε, για τις ζωές όλων μας, αλλά και μετά, για τον άλλο πόλεμο που θα έχουμε στον τομέα της Οικονομίας. Από τώρα. Να ηρεμήσουν όλοι και να κοιτάξουν την υγεία τους, να πειθαρχήσουν στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Διότι, δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κάποιον ψυχολόγο, για κάποιους, το να είναι κλεισμένοι μέσα, αλλά και να υπάρχει και η αβεβαιότητα του αύριο, είναι διπλά βασανιστικό. Και μη μας παραπλανούν όλα τα χαλαρά μηνύματα και δημοσιεύσεις στα social media κατοίκων Χωρών που δεν ζουν (και μακάρι να προλάβουμε να μην), την τραγωδία της Ιταλίας ή της Ισπανίας.
Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά από την προηγούμενη πανδημία του περασμένοι αιώνα.
Είναι απόλυτα σημαντικό διότι, μέσω μιας τέτοιας ανακοίνωσης από την ΕΚΤ, θα μπορούσαν και οι Τράπεζες, όχι μόνο οι δικές μας που τώρα μόλις σηκώθηκαν από το «κρεβάτι του αρρώστου», να βοηθήσουν άμεσα με προϊόντα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Φυσικά όχι με τα γνωστά «τραπεζικά κριτήρια» δανεισμού. Διότι ήδη, κοντά στο 70% των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσαν να ακούσουν το «εγκρίνεται» στο αίτημα τους για κάποιο δάνειο,
Τα δάνεια αυτά θα αποτελέσουν το οξυγόνο για το κενό ρευστότητας που θα δημιουργηθεί, μοιραία, για όσο διάστημα είμαστε στην κρίση, για τις κλειστές και τις «κλειστές» επιχειρήσεις. Θα καλύψουν το χαμένο διάστημα στις υποχρεώσεις τους προς Δημόσιο, Ταμεία, Τρίτους, Εργαζόμενους και φυσικά προς τις ίδιες τις τράπεζες.
Άρα, ένα μέτρο του τύπου Giga – Ομολόγου από την ΕΚΤ προς Κυβερνήσεις αλλά και τις Τράπεζες των Κρατών, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος. Το θέμα είναι ότι ο χρόνος δεν υπάρχει και πρέπει να σχεδιαστεί και να είναι έτοιμο προς υλοποίηση με τη λήξη της κρίσης για να διοχετευτεί άμεσα η ρευστότητα που θα απαιτηθεί, σίγουρα.
Έτσι λοιπόν, θα έχει ενεργήσει, για πρώτη ίσως φορά proactively, και η ΕΚΤ και η ΕΕ.
Είναι απαραίτητο. Για να υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη. Και μετά. Και για πάντα.
Οι μέχρι τώρα κινήσεις της δικής μας Κυβέρνησης, με τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει, σε αυτό ακριβώς στοχεύει.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «κάνεις δεν θα μείνει μόνος σε αυτό», δηλώνει ακριβώς ότι στην Ελλάδα, για πρώτη φορά κινηθήκαμε προκαταβολικά. Να δώσουμε στους πολίτες τη σιγουριά ότι γίνεται νωρίς, ότι είναι δυνατό για τον περιορισμό αφενός της εξάπλωσης του κορονοϊού και αφετέρου φροντίζουμε ο άλλος ιός της Ύφεσης, που θα έρθει, να βρει τις επιχειρήσεις και άρα και τους εργαζόμενους θωρακισμένους απέναντι της. Το ίδιο οφείλει να κάνει συντονισμένα και η ΕΚΤ και η ΕΕ.
#Θατακαταφερουμε!
Ιωαννης Ρουκάς
Οικονομολόγος
Προεδρος Ομάδας Διοίκησης
Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης
της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας.