Στην τελική ευθεία για να λάβουν πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ βρίσκονται πλέον Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, καθώς έλαβαν το πράσινο φως από το Συμβούλιο και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου αντίστοιχα.
Τώρα, το θέμα θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται αύριο 26 Μαρτίου μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Η αποστολή πρόσκλησης προς τις δύο χώρες θεωρείται δεδομένη, αφή στιγμής ξεπεράστηκαν τα προβλήματα σε με τη Γαλλία.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών να «ανοίξουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε:
«Εν μέσω κρίσης, η ΕΕ ξεπέρασε τις διαφωνίες και έδειξε πνεύμα ειλικρινούς αλληλεγγύης με τους φίλους και εταίρους μας. Χαιρετίζω την, έστω και με καθυστέρηση, απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αν και δυστυχώς έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τώρα για να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό βήμα (…)».
Μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη (24/03) οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών την Πέμπτη (26/03) στη Σύνοδο Κορυφής.
Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι πιθανές υποψήφιες χώρες.
Ωστόσο, η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς η Γαλλία εκφράζει ενστάσεις για την ταχύτητα και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που προωθούν. Το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχει παγώσει, ενώ η τελευταία έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική.
Η Αλβανία είναι μέλος του NATO, ενώ μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την ένταξη και της Βόρειας Μακεδονίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα την εκπαίδευση του στρατού της, τη στελέχωση της νέας Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας που δημιουργήθηκε και την αστυνόμευση του εναέριο χώρου της χώρας.