Το καλύτερο σενάριο των ξένων οίκων και επενδυτικών τραπεζών για την ελληνική οικονομία είναι χειρότερο από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, εγείροντας πλέον εύλογα ερωτηματικά για την ορθότητα των προβλέψεων και ενδεχόμενη υποτίμηση των κινδύνων, ενώ άπαντες κάνουν λόγο για ύφεση ακόμα και πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού.
Η Ελλάδα, επιτυγχάνει, επ’ αφορμής του κορονοϊού, να απεμπολήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα εντάσσεται και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από την άλλη πλευρά, η ζημιά από τον κορονοϊό δεν φαίνεται ανακτήσιμη, καθώς πλήττει κυρίως τον Τουρισμό που αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Ελλάδα. Αν και ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η κορύφωση και τέλος της κρίσης της πανδημίας, όλα δείχνουν ότι οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες.
Ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο τους έτους τα σενάρια κάνουν λόγο για ύφεση από 1 έως 8%, ενώ κυβέρνηση και ΤτΕ προβλέπουν μηδενική ανάπτυξη σε ετήσια βάση.
Οπως αναφέρει στην “Καθημερινή” η Μέλανι Ντεμπόνο, οικονομολόγος της Capital Economics, αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί απότομα το β΄ τρίμηνο. Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δ΄ τρίμηνο του 2019, η Ελλάδα οδεύει σε ύφεση ήδη από το πρώτο τρίμηνο το 2020, καθώς είναι από τις οικονομίες που θα έχουν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις, λόγω του μεγάλου βάρους του τουρισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 3,5% σε τριμηνιαία βάση το α΄ τρίμηνο και κοντά στο 12%(!) στο β΄ τρίμηνο, που είναι και η βαθύτερη ιστορικά.
Η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι σχετικά πιο αργή από ό,τι στην Ευρωζώνη, δεδομένης της επιβράδυνσης στα τέλη του 2019, και έτσι εκτιμά πως στο γ΄ και στο δ΄ τρίμηνο η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί στο 6,5% περίπου. Ετσι, η ελληνική οικονομία στο σύνολο του 2020 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8% που συγκρίνεται με τη συρρίκνωση 9,2% το 2011 στο ζενίθ της κρίσης χρέους.
Εάν η πανδημία περιοριστεί έως το καλοκαίρι, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2020 θα κινηθεί κοντά στο 1%, σημειώνει ο Τζέικομπ Σουάλσκι, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings, μιλώντας στην “Καθημερινή”.
Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος για νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Η πρόβλεψη του 1% βασίζεται στο ότι η ιδιωτική κατανάλωση –λόγω και των φορολογικών ελαφρύνσεων– θα κινηθεί σε σταθερά επίπεδα, οι επενδύσεις θα ενισχυθούν σε σχέση με το 2019 και οι εξαγωγές θα ανακάμψουν στο γ΄ εξάμηνο, ενώ οι εισαγωγές θα σταθεροποιηθούν.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι και η Morgan Stanley, αφού προβλέπει πάνω από 5% ύφεση για φέτος. Η εκτίμησή του οίκου για τη φετινή ύφεση είναι της τάξεως του 5,3%, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής.
Για τον πληθωρισμό, προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.
Από την άλλη πλευρά, θετικό όμως είναι ότι η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι αυτό το σοκ στην οικονομία δεν θα έχει άλλη αρνητική επίδραση και το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 6,3%, επίδοση που θα υπερκαλύψει τη φετινή πτώση. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.