Μπροστά στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας βρίσκεται πλέον κυβέρνηση καθώς παρά τις συστάσεις, ακόμα και από τον πρωθυπουργό, η αντιμετώπιση του κινδύνου του κορονοϊού από μεγάλες ομάδες πολιτών αποδεκνύεται κατώτερη των περιστάσεων, καθώς ήδη αρκετές χιλιάδες έχουν μετακινήσει από τις πόλεις στα χωριά και νησιά.
Η φυγή, όμως, από τις πόλεις αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο επιμόλυνσης του γενικού πληθυσμού, περιορίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα παροχής κατάλληλων υπηρεσιών υγείας και ως εκ τούτου αυξάνει τον κίνδυνο θανάτων από μολύνσεις κορονοϊού. Επίσης, η δυναμική αυτή που δημιουργείται θέτει σε κίνδυνο και περισσότερες ανθρώπινες ζωές, λόγω της κινητικότητας του πληθυσμού και της διαφοροποίησης των καιρικών συνθηκών που υποβάλλεται ο οργανισμός. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος επιμολύνσεων αυξάνεται και εντός των οικογενειών, καθώς σε πολλές περιστάσεις, οι επανενώσεις οικογενιών εκτός των πόλεων φέρνουν σε επαφή άτομα νεαρής ηλικίας με ηλικιωμένους-οι οποίοι αποτελούν ευπαθή και αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Μπροστά στον κλιμακούμενο κίνδυνο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξομάλυνση της καμπύλης εξάπλωσης του ιού, να αποτύχουν και το ΕΣΥ να βρεθεί αντιμέτωπο με πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί και μάλιστα σε περιοχές που έχουν τις απαραίτητες υποδομές, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς και την ανάπτυξη δυνάμεων για την τήρηση των μέτρων.
Ενδεικτικό των κινδύνων είναι ότι, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιοδρας, ότι στα Δωδεκάνησα έχει καταγραφεί κρούσμα, που αφορά ταξιδιώτη που έφτασε από την Αθήνα.
Για το ενδεχόμενο έχουν κατ επανάληψη προειδοποιήσει υπουργοί και ο πρωθυπουργός, ενώ στο ζήτημα της μαζικής φυγής με πλοία αναφέρθηκε, χθες, πριν την έκδοση του νέου περιορισμού ταξιδίων και ο επικεφαλής της task force για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Πρόκειται βέβαια για το έσχατο μέτρο, η επιβολή του οποίου συνεπάγεται εξάντληση των περιθωρίων, τα οποία όμως είναι ασφυκτικά περιορισμένα.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα αξιολογηθεί η κίνηση του Σαββατοκύριακου και μετά θα ληφθούν αποφάσεις. Υπάρχουν βέβαια και εισηγήσεις για άμεση εφαρμογή, καθώς η φημολογία και η προειδοποίηση του πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να εντείνουν την κινητικότητα. Έτσι, αν διαπιστωθεί αυξημένη ροή στις εξόδους των πόλεων δεν αποκλείεται να κλείσουν και να σφραγιστούν τα διόδια.
Προετοιμασία για ένα τέτοιο σενάριο κάνει ήδη η τροχαία διαμορφώνοντας πρωτόκολλο διαχείρισης και χάρτες τοποθέτησης σημείων ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της κυκλοφορίας δεν μπορεί και δεν θα είναι απόλυτος. Θα εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο, κατά το οποίο επιτρέπονται συγκεκριμένες μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.
Ήδη περιορισμός έχει επιβληθεί με το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η ΕΛ.ΑΣ. ξεκινά περιπολίες με μεγάφωνα, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί θα ενημερώνουν τους πολίτες ότι οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων απαγορεύονται. Με το σχετικό ηχητικό μήνυμα, η ΕΛ.ΑΣ. θα καλεί όσους παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση.
Το σχετικό μήνυμα είναι ηχογραφημένο στα ελληνικά, τα αγγλικά και στα αραβικά προκειμένου να γίνεται κατανοητό και από αραβόφωνους μετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας.