Τη σημασία της παρέμβασης της ΕΚΤ στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και τη μείωση του κόστους δανεισμού επισήμανε με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας παράλληλα ότι μέσω του PEPP η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα έως 12 δισ.
Για πρώτη φορά από το 2015, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτά για το νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις αποφάσεις που έλαβε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας πως η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων με πρόσβαση στις αγορές.
Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
“Η σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν.
Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτά για το νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων.
Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε.
Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.
Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.
Με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες.”