Νέα δυναμική στις ελπίδες για ανάσχεση και αντιμετώπιση του κορονοϊού παγκοσμίως έδωσαν ο ΠΟΥ και ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε Κίνα και Γαλλία, ξεκινούν ή ξεκίνησαν οι κλινικέςδοκιμές εμβολίων και φαρμάκων αντίστοιχα.
Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου κατά του κορονοϊού ξεκίνησε, μόλις 60 ημέρες μετά τη στιγμή που έγινε γνωστή η γενετική ακολουθία του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Αυτό είναι ένα απίστευτο επίτευγμα», σημειώνει σε Tweet του ο ΠΟΥ.
Αντίστοιχες δηλώσεις για την εισαγωγή εμβολίου, σε διαδικασία κλινικών δοκιμών έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ανταπόκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην κρίση του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι παρακμάμφθηκαν διαδικασίες, ώστε να επισπευσθεί η εισαγωγή στην παραγωγή.
“The first vaccine trial has begun, just 60 days after the genetic sequence of the #coronavirus was shared. This is an incredible achievement.
We commend the researchers around the world who have come together to systemically evaluate experimental therapeutics”-@DrTedros #COVID19— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 18, 2020
Φάρμακο από Γαλλία και Κίνα
Για ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά του κορονοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου για τον φονικό ιό. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε κλινικές δοκιμές που γίνονται σε Γαλλία και Κίνα.
«Όσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος στην πατρίδα μας, τόσο περισσότερη ευκαιρία έχει να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας και να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Και να σας πω κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα του σήμερα…
Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι ημέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρίας Λοιμώξεων».