Αποφάσεις που καταδεικνύουν ευρύτερη εξάπλωση του κορονοϊού στο εσωτερικό της Τουρκίας και παράλληλα προσπάθεια εργαλειοποίησής του λαμβάνει η Άγκυρα, αποφασίζοντας το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα.
Αν και η κίνηση κλεισίματος των συνόρων αποτελεί νέα κοινή πρακτική των χωρών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην περίπτωση της Άγκυρας επιδέχεται και άλλων ερμηνειών. Ιδιαίτερα δε,
Η απόφαση της Άγκυρας, μπορεί να καλύπτεται πολιτικά από τον κορονοϊό, μπορεί, όμως, να “διαβαστεί” πιο καθαρά αν εξεταστεί υπό χρονικό πρίσμα. Όπερ σημαίνει ότι η απόφαση αυτή ακολουθεί την τηλεδιάσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμάνουελ Μακρόν, την Άγκελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον για το προσφυγικό και το Ιντλίμπ, διάσκεψη από την οποία απουσίαζε η Ελλάδα μετά από τουρκο-βρετανικό βέτο στη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Άγκυρα, ως εκ τούτου, χρησιμοποιεί τον θανατηφόρο ιό ως προπέτασμα καπνού για να διαχειριστεί το εσωτερικό πολιτικό κόστος, από το επικείμενο pull back προσφύγων και μεταναστών.
Χθες μάλιστα από τη γαλλική και την τουρκική προεδρία υπήρξαν διαρροές για συμφωνία, σχετικά με το Ιντλίμπ. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξ αρχής δηλώσει ότι χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να αποδεχθεί τη ζώνη ασφαλείας υπό τουρκική επιτήρηση, εντός συριακού εδάφους.
Με δεδομένο ότι στην απόφαση περιλαμβάνεται η περιοχή Pazarkule, που είναι όμορη των Καστανιών, είναι προφανές ότι η πίεση στα ελληνικά σύνορα θα αποκλιμακωθεί άμεσα.
Ο κορονοϊός
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα, εξέδωσε εγκύκλιο, όπου αναφέρεται ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες όπως μεταδίδει το CNN Turk, δεν θα υπάρξει είσοδος και έξοδος από τις συνοριακές πύλες Pazarkule(καστανιές), İpsala και Uzunköprü στην Ελλάδα, και από τις χερσαίες συνοριακές πύλες στη Βουλγαρία.
Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις εμπορευματικές μεταφορές στις συνοριακές πύλες. Οι δραστηριότητες μεταφορών θα συνεχιστούν στις διαδικασίες που καθορίζει το τουρκικό υπουργείο Υγείας και Εμπορίου.
Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο από κορνοϊό, ενώ βρίσκεται υπό διεθνή πίεση καθώς το τεστ που χρησιμοποιεί θεωρείται παντελώς αναξιόπιστο. Προσφάτως μάλιστα άρχισε μάλιστα να θέτει μαζικά σε καραντίνα ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τη Μέκκα και τη Μεδίνα, τις οποίες έχει πλέον κλείσει η Σαουδική Αραβία.