Διάγγελμα σε δραματικούς τόνους απηύθυνε για τον κορονοϊό και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μεταπολεμικά, ενώ συνέστησε κοινωνική αποστασιοποίηση και εμπιστοσύνη στο γερμανικό σύστημα υγείας.
Η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Συνιστά τον περιορισμό των επαφών και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Σημαντική – σημειώνει – η επίδειξη πειθαρχίας. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», τονίζει.
Παραδοσιακά η Άγκελα Μέρκελ απευθύνει διάγγελμα άπαξ ετησίως την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ωστόσο σήμερα ήταν η πρώτη φορά στην 15ετή θητεία της που έσπασε την παράδοση, που η ίδια δημιούργησε, καταδεικνύοντας την κρισιμότητα των στιγμών.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή» δήλωσε η καγκελάριος υιοθετώντας δραματικό τόνο και εγκαταλείποντας τις πάντα μετριοπαθείς τοποθετήσεις της.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε. Για τη δε οικονομία η κατάσταση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, αλλά τις επόμενες εβδομάδες θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, προειδοποιεί. Όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις και προπαντός για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.» Επίσης καθιστά σαφές ότι η προμήθεια του πληθυσμού με τρόφιμα είναι ανά πάσα στιγμή εξασφαλισμένη και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάνουν «στοκ» οι καταναλωτές.
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Μέρκελ δικαιολογεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως ο περιορισμός της ελευθερίας των ατόμων να ταξιδεύουν και να μετακινούνται, το κλείσιμο της μεγάλης πλειοψηφίας των καταστημάτων, των χώρων διασκέδασης, σχολείων, παιδικών σταθμών κ.ου.κ. ως «απόλυτα αναγκαία» προκειμένου «να σωθούν ζωές».
Ατομική ευθύνη
Όλα όμως τα κρατικά μέτρα θα ήταν αναποτελεσματικά χωρίς τη συμμετοχή του κάθε πολίτη ξεχωριστά στη Γερμανία. «Ο καθένας από εμάς είναι αναγκαίος» τονίζει η καγκελάριος για να επισημάνει την αναγκαιότητα τήρησης ορισμένων συμπεριφορών: να τηρεί απόσταση ο ένας από τον άλλο, όχι χειραψίες, συχνά πλύσιμο των χεριών και «καθόλου επαφή με τους ηλικιωμένους επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι.» Όπως ενδεικτικά δηλώνει, «προς το παρόν μόνο η απόσταση συνιστά έκφραση στοργής».
Για όσο διάστημα δεν διατίθεται εμβόλιο και επικρατεί ο κίνδυνος της μόλυνσης από τον κορονοϊό η συναναστροφή με άλλους θα πρέπει να γίνεται διαφορετικά –μέσω τηλεφώνου, με skype, με μέιλ ή ακόμη και με επιστολές. Επίσης γείτονες θα μπορούσαν αναλάβουν τα ψώνια για ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να βγαίνουν άλλο από τα σπίτια τους. Τέλος ενώ εκφράζει τη πεποίθηση ότι η Γερμανία θα ξεπεράσει αυτή την κρίση, η καγκελάριος Μέρκελ καθιστά σαφές ότι το πόσα θύματα θα υπάρξουν θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα και την πειθαρχεία, που θα επιδείξει ο καθένας στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Ενδεικτικό είναι πάντως, ότι ήδη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όλα τα εργοστάσια των βιομηχανικών αυτοκινήτων στη Γερμανία, αφενός λόγω της μαζικότητας του χώρου και αφετέρου εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού σε εξαγωγές και οικονομία.