Αντίδραση κατάφεραν να βγάλουν την Τρίτη η Wall Street και οι ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω της βιαιότητας της πτώσης αλλά και με την υποβοήθηση ανακοινώσεων για τη διάθεση πακτωλού κεφαλαίων στις οικονομίες, κυρίως όμως λόγω των ειδήσεων για την επικείμενη ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, έως το Φθινόπωρο.
Η βιωσιμότητα της κίνησης αυτής θα κριθεί στις επόμενες συνεδριάσεις και εξαρτάται από τη δυναμική αποκατάστασης του επενδυτικού ορίζοντα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ωστόσο, χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, πρόβλεψη της εξέλιξης, των επιπτώσεων και της αντίδρασης.
Τα μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ, μέσω διάσωσης αεροπορικών εταιριών και παροχή επιταγών 1000 δολαρίων ανά Αμερικανό πολίτη, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ γίνονται αντιληπτά ως “ασπιρίνες”. Ως εκ τούτου ο αντίκτυπός τους στην ψυχολογία της αγοράς ήταν περιορισμένος. Αντιστοίχως και τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν και επικυρώθηκαν από το Eurogroup.
Η προοπτική αντιμετώπισης του κορονοίού με εμβόλιο το Φθινόπωρο και η σταδιακή μοντελοποίηση της εξάπλωσης και αποδρομής του ιού, είναι οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης της ορατότητας, άρα και του ρίσκου που επωμίζονται οι επενδυτές.
Το ρίσκο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω της έλλειψης ορατότητας όπως καταδεικνύει η παραμονή του VIX στα επίπεδα του 2008!
Η εικόνα των αγορών
Στη Wall Street, o Dow Jones σημείωσε κέρδη 5,2% κλείνοντας στις 21.237 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 5,99% στις 2.529 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 6,23% στις 7.234 μονάδες. Παρά τη μεγάλη άνοδο, οι δείκτες δεν κατάφεραν να ανακτήσουν παρά το 40-50% των απωλειών από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Τη Δευτέρα ο Dow Jones υποχώρησε 12,9%, σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987. Ο S&P 500 είχε τη δεύτερη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του, υποχωρώντας 12%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε τις απώλειες-ρεκόρ, διολισθαίνοντας 12,3%.
Για τρίτη φορά σε ένα μήνα υπήρξε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών λόγω του μεγέθους των απωλειών.
Η Fed, από την πλευρά της, συνεχίζει να παρέχει στήριξη στη βραχυπρόθεσμη αγορά χρηματοδότησης, καθώς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα $500 δισ.
Ομόλογα, ισοτιμίες, εμπορεύματα
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 27 μονάδες βάσης στο 1,01%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,7% έναντι του ευρώ στο 1,0994 δολ. από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε να υποχωρεί ακατάσχετα, χάνοντας 6,1, για να διαμορφωθεί στα 26,95 δολάρια ανά βαρέλι. Από την άλλη πλευρά, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό Δεκεμβρίου σημειώνοντας άνοδο 2,6% στα 1.525 δολάρια ανά ουγκιά.
Ευρωαγορές
Επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια αντίδρασης και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στα αποτελέσματα του Eurogroup και στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόων για την προοπτική ανακάλυψης του εμβολίου για τον κορονοϊό το Φθινόπωρο.
Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,22% στις 290 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,56% στις 5.283 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,25% στις 8.939 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,84% στις 3.881 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 2,23% στις 15.314 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σε φάση έντονης μεταβλητότητας και αυξημένων κινδύνων που περιορίζουν τον ορίζοντα επενδύσεων κάτω από τη μια εβδομάδα, έχει εισέλθει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η απαγόρευση του short selling από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να ανακουφίσει ελαφρώς την πίεση στα τραπεζικά χαρτιά και να συμβάλλει στη σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα, η περαιτέρω αλλαγή τάσης, όμως, προϋποθέτει εισροή φρέσκου χρήματος και διαφοροποίηση στα θεμελειώδη.
Ο κορονοϊός, η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης είναι τα βασικά ζητήματα που καταλαμβάνουν την ατζέντα των traders, διεθνώς, με την ελληνική αγορά να αναγκάζεται να παρακολουθήσει τους ρυθμούς αυτούς.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκε σε δίνη με αποτέλεσμα μεγάλη μεταβλητότητα και διαρκείς εναλλαγές προσήμου.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις και τα CDS να εκτοξεύονται στα ύψη.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 501,98 (+3,63%) και 469,55 μονάδων (-3,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 489,37 (+1,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 491,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,56%.