Ενώ ο κορονοϊός βρίσκεται στο πρώτο στάδιο εξάπλωσης στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες είναι είτε σε πιο προχωρημένο, είτε σε αποδρομή. συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μοντέλων πρόβλεψης της εξέλιξης του ιού στην Ελλάδα, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.
Με γνώμονα τη ανάσχεση του ρυθμού κλιμάκωσης και επιμήκυνση της περιόδου εξέλιξης, ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Γιώργος Ανδρουλάκης, δημιούργησε ένα μοντέλο πρόβλεψης εξέλιξης του ιού βασισμένο σε δεδομένα και επιστημονικές παραδοχές.
Κατά το μοντέλο, το οποίο δεν αποτελεί θέσφατο, αλλά επιστημονική προσέγγιση με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και την εμπειρία από άλλες χώρες η κορύφωση της περιόδου μαζικής επιμόλυνσης στην Ελλάδα αναμένεται στις 28 Μαρτίου, ήτοι 13 ημέρες μετά τις 15 Μαρτίου.
Στην έρευνα χρησιμοποιούνται δύο προσεγγίσεις που δίνουν διαφορετικά μεταξύ τους τελικά αποτελέσματα, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, συμπίπτουν ωστόσο ως προς την περίοδο ωρίμανσης και κορύφωσης, που συνεπάγεται ότι δημιουργούν ένα αρκετά αξιόπιστο σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ο κύκλος του κορονοίού στις χώρες υπολογίζεται στις 4 εβδομάδες,
Ο ερευνητής επισημαίνει ότι από στοιχεία προκύπτει -ως τάξη μεγέθους- ότι στην κορύφωση του κορνοϊού στην Ελλάδα θα υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες κρούσματα ημερησίως, υπογραμμίζει όμως ότι:
“Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα εκθετικό ή ένα ΑRΙΜΑ (autoregressive integrated moving average) υπόδειγμα πρόβλεψης για να εκτιμήσουμε την πορεία των κρουσμάτων ανά ημέρα μέχρι την 13η ημέρα από σήμερα, (R Development Core Team 3.6.2., 2019). Οι αριθμητικές προβλέψεις -αν και είναι αρκετά αναξιόπιστες ποσοτικά καθώς απομακρυνόμαστε από το σημείο υπολογισμού- του εκθετικού μοντέλου είναι ότι στις 13 επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε επιπλέον 768 έως 3915 κρούσματα, ενώ του υποδείγματος ARIMA από 0 έως 1973 κρούσματα.
Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται μόνο και μόνο για να έχουμε στο μυαλό μας μία τάξη μεγέθους για το τι θα συμβεί στις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, ποτέ δεν κινδυνέψαμε από τους αριθμούς … τα «νούμερα» διαρκώς είναι το πρόβλημα”.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο paper που παρατίθεται,
“Σε αυτές τις 13 ημέρες αναμένεται να έχουμε εκατοντάδες νέα κρούσματα.
Το παράδειγμα των χωρών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο δε διαψεύδουν την «θεωρητική» πρόβλεψη ότι ο χρόνος «αποκλιμάκωσης» είναι περίπου όσος και ο δρόμος προς την κορυφή.
Επομένως, ακόμα και αν συμβεί η κορύφωση σε 13 ημέρες … για άλλες τόσες ημέρες περίπου θα διαρκέσει και η αποκλιμάκωση του φαινομένου. Δηλαδή, σε 26 ημέρες από σήμερα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί το φαινόμενο και να έχουμε επιστρέψει στα περίπου 100 κρούσματα την ημέρα.
Στόχος είναι να συγκρατηθεί ο εκθετικός ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων (ώστε τα κρούσματα που θα
προστίθενται να μην είναι πολύ μεγάλα) και να «οδηγήσουμε» την πραγματικότητα στα κάτω άκρα του διαστήματος πρόβλεψης.
Πόσο ρεαλιστικά είναι τα παραπάνω;
Δυστυχώς το “no free lunch theorem” δεν αφήνει πολλά περιθώρια γενικεύσεων. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, κάθε πρόβλημα έχει τη δική του άριστη λύση, οπότε οφείλουμε να σεβόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν”.
Ακολουθεί αυτούσια η επιστημονική έρευνα
Η μελέτη του Γιώργου Ανδρουλάκη