Είτε οι αγορές δεν έδωσαν βάση στην παρέμβαση της Fed και την αγνόησαν επιστρέφοντας σε πτωτική τροχιά, είτε την εξέλαβαν ως ένδειξη αδυναμίας, πανικού και πλήρης διάλυσης της αμερικανικής οικονομίας. Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να πει κανείς με ασφάλεια τί απ’ τα δύο είναι χειρότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οι προσδοκώμενες εξελίξεις δεν αντιμετωπίζονται με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι κεντρικές τράπεζες.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια, που δεν πρόλαβαν το ράλι-αντίδρασης την Παρασκευή, βυθίστηκαν πιο βαθειά στο κόκκινο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αποτιμώντας αρνητικά την παρέμβαση της Fed, με απώλειες από 2,5 έως 7,5%. Στην Ευρώπη οι αγορές άνοιξαν στο -5% και οι πιέσεις εντείνονται καθώς περνάει η ώρα!
Σε βαθύ κόκκινο άνοιξαν οι ευρωαγορές, αναιρώντας την αντίδραση της Παρασκευής, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο, που υπολείπονταν της ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, τώρα, γράφει αντίστοιχες ζημιές με αυτά, δημιουργώντας μια άκρως ζοφερή εικόνα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή την ώρα οι απώλειες υπερβαίνουν από 10% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 500 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες πάνω από 8%. Βαθύ κόκκινο σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, καταρρέουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών.
Στο μέτωπο των ισοτιμιών, που αποτελεί το βασικό πεδίο ενδιαφέροντος για τον Ντόναλντ Τραμπ, η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, φαίνεται να αποδίδει, κάπως, καθώς το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, αλλά η αγορά φαίνεται ιδιαίτερα ρευστή και οι διακυμάνσεις καταδεικνύουν κίνηση κεφαλαίων και μεγάλη απόκλιση εκτιμήσεων για τις προοπτικές.
Το έξυπνο χρήμα συνεχίζει να κινείται προς τα ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και τις τιμές να ανεβαίνουν τόσο στα γερμανικά όσο και στα αμερικανικά, ενώ ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών.
Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινούνται τα futures της Wall Street, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ο Τζερόμ Πάουελ παίζει τα ρέστα του και ότι τα πάντα θα κριθούν σε δημοσιονομικό επίπεδο, με το πακέτο στήριξης που θα δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, αναλυτές και επενδυτές φαίνονται ιδιαίτερα σκεπτικοί για το μοτίβο εκτός κύκλου παρεμβάσεων που αναπτύσσει η Fed, το οποίο δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τον Λευκό Οίκο, προδίδοντας έλλειψη ψυχραιμίας και καταδεικνύοντας απώλεια ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας της Κεντρικής Τράπεζας.
΄”Αίμα” κυλάει και στις αγορές εμπορευμάτων, με τις τιμές του πετρελαίου να γράφουν απώλειες 6,75% για το WTI και 7,6% για το Brent, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλη κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης και επιπλέον πόλεμο για μερίδια αγοράς, εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών. Νευρικά κινείται ο χρυσός, η τεχνική εικόνα του οποίου είναι αρνητική και δείχνει ότι θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, παρά τη γενικευμένη ανασφάλεια, ένδειξη ότι το έξυπνο χρήμα θα επιλέξει ομόλογα και μετρητά ως προτιμητέες τοποθετήσεις σε αυτή την κρίση.
Στη μεγάλη εικόνα, οι αγορές παραμένουν σε πλήρη σύγχυση και αβεβαιότητα, παρά τις πυροσβεστικές, πρώιμες και συντονισμένες -εν πολλοίς, παρεμβάσεις των κεντρικών σε ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία και Κίνα, καταδεικνύοντας την ανάγκη συνολικής δράσης, κάτι που έχει πολλάκις επισημάνει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της Μεγάλης Βρετανίας είναι διάτρητος, η διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού από τον Μπόρις Τζόνσον αποδεικνύεται βαθιά προβληματική και επικίνδυνη και οι προοπτικές ζοφερές. Το δόγμα ανοσοποίησης των ανθρώπων δια της ταχείας προσβολής από τον κορονοϊό που προωθεί ο εκκεντρικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, γίνεται δεκτό με τρόμο από τις αγορές, ανασφάλεια από την κοινωνία και πανικό από σύστημα Υγείας (NHS), με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι προβλέψεις ποικίλουν, αλλά κάνουν λόγο για άμεση προσβολή 10 εκατ., καθώς δεν εφαρμόζεται καμία εκδοχή του δόγματος περιορισμού επαφών και αποστασιοποίησης, επιτρέποντας τη ραγδαία και μαζική μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Στην Ευρώπη, αν και η έγκαιρη παρέμβαση της ΕΚΤ, με αντιστροφή του δόγματος από αντίδραση σε πρόληψη, φαίνεται να παρείχε πρόσκαιρη ανακούφιση στις αγορές, εν τούτοις οι ανακοινώσεις της Κομισιόν και της Γερμανίας για πακέτα τόνωσης πολλών δισεκατομμυρίων, έγιναν δεκτά με σκεπτικισμό, δεδομένου ότι οι ηγέτες δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στην χρηματοδοτική κάλυψη του κενού της Μεγάλης Βρετανίας. Ενδεικτικό είναι ότι η ΕΕ (Γερμανία και Γαλλία) απαντούν -μέχρι στιγμής- στα αιτήματα συνδρομής της Ιταλίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, σε επίπεδο συστήματος Υγείας.
Στις ΗΠΑ, όπου αναπτύσσεται, επίσης ραγδαία, ο κορονοϊός τα μέτρα πρόληψης που έλαβε ο Τραμπ, γίνονται αντιληπτά ως κατασταλτικά, δεδομένου ότι ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος είχε έρθει σε επαφή με δύο μετέπειτα θετικά κρούσματα του κορονοϊού. Επίσης, την κατάσταση περιπλέκει η πλήρης αναστολή σύνδεσης με την ΕΕ, σε επιβατιγό και εμπορικό επίπεδο, καταδεικνύοντας την εκμετάλλευση του “κουρνιαχτού” για την προώθηση της εμπορικής ατζέντας του Τραμπ.