Τον βηματισμό του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των εκ των έσω πιέσεων για ελέγχους που θα οδηγούσαν σε κατάρρευση τη Συνθήκη Σένγκεν.
Υπό την ασφυκτική πίεση της έξαρσης της πανδημίας και με τα αιτήματα για συνοριακούς ελέγχους να πληθαίνουν, ώρα με τη ώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εισηγείται την «προσωρινή» απαγόρευση «μη ζωτικών» ταξιδιών από χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διευκρίνισε ότι η απαγόρευση θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 30 ημέρες και ενδέχεται να ανανεωθεί αν κριθεί αναγκαίο.
Από το μέτρο εξαιρούνται πολίτες των μελών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε χώρα-μέλος του Σένγκεν. Αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως αύριο στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως είπε κ. φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των G7, η εισήγηση της Κομισιόν έγινε κατόπιν «εκτεταμένων διαβουλεύσεων» με τα κράτη-μέλη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το μέτρο συγκέντρωσε «την ισχυρή υποστήριξη» των μελών της Ζώνης Σένγκεν (22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συν Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ η Νορβηγία και η Ελβετία, σε επαφές που είχε μαζί τους, το είδαν κι αυτές «πολύ θετικά». Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στο Σένγκεν (Κύπρος, Κροατία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ρουμανία) αναμένεται να εφαρμόσουν κι αυτά την απαγόρευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη αναστολή επιβατικών και εμπορευματικών συνδέσεων με την ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν, όμως, αναφέρθηκε μόνο στα άτομα και όχι στα εμπορεύματα.
Η διαφορά αυτή καταδεικνύει την προσπάθεια εργαλειοποίησης της κρίσης του κορονοϊού από τον Τραμπ για την προώθηση της εμπορικής-προεκλογικής του ατζέντας.