Προσπάθεια να απαντήσει στα αιτήματα κυβερνήσεων, στις πιέσεις λομπιστών και στις ανησυχίες των αγορών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάνει η Κομισιόν με μπαράζ δηλώσεων από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, την πρόεδρο και τον επικεφαλής του Eurogroup, αν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για την εκπόνηση σχεδίου αντίδρασης και ενώ η συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό απέχει πολύ.
Έτσι, μετά τα μέτρα της ΕΚΤ και την έκκληση της Κριστίν Λαγκάρντ για τον συντονισμό της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει ενιαία και σθεναρή απάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ότι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ήδη ανακοίνωσε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, χωρίς να πειράξει τα επιτόκια. Το εποπτικό συμβούλιο, χαλαρώνει το χαλινάρι στις τράπεζες ακυρώνοντας τα stress tests για το 2019 και παρέχοντας ευελιξία στις τράπεζες, ώστε να λειτουργήσουν ακόμα και κάτω από τα όρια της Βασιλείας ΙΙΙ, σε επίπεδο χρήσης κεφαλαίων και ρευστότητας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.
«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ…Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».
Επίσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogrouo, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα κράτη μέλη θα πάρουν δημοσιονομικά μέτρα που αθροιστικά θα οδηγούν σε τόνωση «πολύ μεγαλύτερη» από τα 27 δισ. ευρώ που αναφέρθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.
Ο Μάριο Σεντένο αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών:
- στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας,
- στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και
- προβλέψεις για στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης», τόνισε. «Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών, όσο και από τις κεντρικές τράπεζες».
Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η πανευρωπαϊκή δράση πρέπει να συμπληρωθεί από μέτρα σε εθνικό επίπεδο, και να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως και αυτοί για την κρατική στήριξη δεν εμποδίζουν τις προσπάθειες. «Αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες».
«Θα έχουμε ένα ευμεγέθες αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».
Μέτρα 12 δισ. ανακοίνωσε η Ιταλία
Πρώτη η κυβέρνηση της Ιταλίας, αν και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής ύψους 12 δισ., για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.
Όπως μεταδίδουν όλα τα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να ενταχθούν σε ταμείο ανεργίας όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Κανείς δεν θα χάσει την δουλειά του εξαιτίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνον του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.
«Η δημόσια οικονομία μας είναι σε θέση να αντέξει το βάρος της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.
Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.
Σταματά, τέλος, η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης, ενώ δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών από μέρους των πολιτών.