Αλλάζει πλέον στρατηγική διαχείρισης πόρων και υποδομών το υπουργείο Υγείας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής συντονιστής λοιμοξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, πλέον για κορονοϊό θα ελέγχονται μόνο κρούσματα με βαριά συμπτωματολογία και όχι ύποπτα.
Στόχος είναι η αποφυγή υπερθέρμανσης του συστήματος διαχείρισης και η εξάντληση των αποθεματικών, δεδομένου ότι η υπερβάλλουσα παγκόσμια ζήτηση δημιουργεί έλλειμμα σε υλικά και εκτοξεύει τις τιμές.
Επίσης, πλέον, φαίνεται ότι αλλάζει ουσιωδώς η επιδημιολογική εικόνα, καθώς υπάρχουν πολλά ορφανά κρούσματα, που αποτελούν σαφείς ενδείξεις διάδοσης του θανατηφόρου ιού στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, εγκαταλείπεται και η ιχνηλάτηση.
Τέλος στις εργαστηριακές εξετάσεις σε όλα τα ύποπτα περιστατικά βάζει το υπουργείο Υγείας, αφού πλέον από το μικροσκόπιο θα περνούν μόνο τα δείγματα που προέρχονται από περιστατικά με σοβαρά συμπτώματα.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η πολιτεία και κυρίως οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου με βάση και τα πρότυπα που ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Με βάση τα κριτήρια αυτά θα ελέγχονται πλέον εργαστηριακά μόνο τα σοβαρά περιστατικά με βαριά συμπτώματα.
Μηχανισμός, πάντως, για τα ήπια περιστατικά έχει επίσης στηθεί από τον ΕΟΔΥ και θα δίνει βάρος στην αξιοποίηση παράλληλων δομών, κυρίως των γιατρών και διαγνωστικών κέντρων.
Όπερ σημαίνει πως δεν θα μπορούν να εξεταστούν όσοι έχουν ήπια συμπτώματα. Όπως επισημαίνεται, αν τα συμπτώματα είναι ήπια, καμία σημασία δεν έχει αν κανείς έχει νοσήσει από κοροναϊό ή για παράδειγμα από γρίπη, αφού δεν κινδυνεύει. Αρκεί βέβαια να παραμείνει στο σπίτι του.
«Έχουμε λοιπόν υιοθετήσει αυτά τα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, τα ευρωπαϊκά, στα οποία δίνεται η προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας».
δήλωσε ο κ. Τσιόδρας
Από την άλλη πλευρά διευρύνεται το πλαίσο των ελέγχων όσον αφορά ασθενείς που νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς έχουν δοθεί οδηγίες για τον έλεγχο όλων τόσο για κορονοϊό όσο και για γρίπη, έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες ενδονοσκομειακών λιμόξεων.
Στο μεταξύ όμως ετοιμάζεται να ξεκινήσει έλεγχος και στην κοινότητα στον γενικό πληθυσμό δηλαδή μέσω των ιατρών. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Έτσι, θα έχουμε τα δείγματα μας από τα νοσοκομεία, από τις σοβαρές πνευμονίες και νοσηλείες, που θα ξέρουμε τι ποσοστό από αυτούς έχει το νέο κορονοϊό και θα ελέγχουμε και τα περιστατικά από την κοινότητα.