Ο κορονοϊός εξαπλώνεται, πάνω από 100,000 είναι τα κρούσματα, σε 120 χώρες, ενώ οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 4,000. Ιταλία και Ισπανία είναι μέσα στις πέντε χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, ανάγοντας την Ευρώπη σε επίκεντρο με περισσότερα από 26,000 κρούσματα συνολικά, ενώ Γαλλία και Γερμανία καταλαμβάνουν την 6η και 7η, με δυναμική περαιτέρω εξάπλωσης.
Ο ΠΟΥ, αναβάθμισε τον κορονοϊό σε πανδημία, από επιδημία αν και είναι σε αποδρομή στην Κίνα, λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης στον γενικό πληθυσμό. Η εξάπλωση του Covid-19 στην Ευρώπη είναι τόσο ραγδαία που οι υγειονομικές αρχές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.
Η ανυπακοή των Ιταλών, οι πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις στο άμεσο κλείσιμο συνόρων και στον έλεγχο μετακινήσεων αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για την ταχεία εξάπλωση του θανατηφόρου ιού σε όλη την Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις έκλεισαν σχολεία, χώρους εστίασης και συνέστησαν αποφυγή συναθροίσεων, ωστόσο φοιτητές, μαμάδες με παιδιά και ηλικιωμένοι ξεχύθηκαν σε πάρκα, πλατείες και δρόμους. Οι πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα ήρθε σε επαφή με τους πλέον επιθετικούς ξενιστές, δημιουργώντας μια υγειονομική βόμβα που… εξερράγη.
Στην Ισπανία, που είναι πλέον πέμπτη στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ανάμεσα στους ασθενείς είναι και ένας γιατρός από τη Μαδρίτη, που είπε στο euronews ότι η ξαφνική αύξηση ίσως να οφείλεται στη σύγχυση σχετικά με τα κριτήρια εξέτασης.
«Αν έπρεπε να καλύπτω όλα τα κριτήρια που ακολουθούσαμε για να κάνω το τεστ, δεν πληρούσα κανένα από τα κριτήρια. Ήξερα όμως ότι κάτι δεν πάει καλά και πως ο ιός εξαπλωνόταν γρηγορότερα απ’ όσο νομίζαμε εκείνη τη στιγμή»,
είπε ο δρ. Γιαλε Τουνγκ Τσεν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λα Παθ.
Ο τρόπος διαχείρισης όμως είναι ίδιος και στην Ελλάδα καθώς και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Πρώτα ξεκίνησαν με γεωγραφικά χαρακτηριστικά, συνέχισαν με την ιχνηλάτηση και τις επαφές, καθώς και με τις ηλικίες. Τώρα, στην Ελλάδα, τα τεστ για τον κορονοϊό γίνονται μόνο σε βαριά συμπτωματικούς ασθενείς και σε ήδη εισαχθέντες με αναπνευστικά προβλήματα.
Καθώς τα μέτρα του περιορισμού φαίνεται να έχουν αποτύχει, όλη η Ευρώπη προχωρεί πλέον σε μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως το κλειδί είναι η εξέταση και η εποπτεία.
«Έχουμε δει στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη ότι με σθεναρά μέτρα επιδημιολογικής παρακολούθησης μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση. Κι αυτό που συμβαίνει τώρα στις χώρες αυτές είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται»,
είπε στο euronews ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Τάρικ Γιασάρεβιτς.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν την ζοφερή κατάσταση της Ιταλίας.
Η λήψη κοινών μέτρων περιπλέκεται από τα ανοιχτά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διαφορετικά συστήματα υγείας των κρατών – μελών. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της κρίσης αναδεικνύεται είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τους ηγέτες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.