Προσπάθεια αντίδρασης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ευρωπαϊκές αγορές και το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η βιαιότητα της πτώσης και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, δημιουργούν δυναμική τεχνικής αντίδρασης και υπόβαθρο διατήρησής της Ιδιαίτερα θετικές είναι οι ενδείξεις και για τη Wall Street, καθώς τα futures ανακάμπτουν, ενώ υποχωρεί και ο δείκτης “φόβου” VIX.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε δύο ενέσεις ρευστότητας μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και εταιρικών τίτλων, ενώ η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε και η Fed, που είχε προσφάτως μειώσει εκτάκτως τα επιτόκια. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πακέτο φοροελαφρύνσεων και κινήτρων, η Κομισιόν προγράμματα στήριξης 36 δισ. και δημοσιονομική ευελιξία και η Ιταλία ανακοίνωσε αύξηση δημοσίων δαπανών κατά 12 δισ. για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε:
1. Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.
2. Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.
Δεν αρκούν τα μέτρα
Οι κινήσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων εστιάζονται στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, οι οποίες όμως όμως είναι ευρείες και σε πολλές περιστάσεις δεν μπορούν να ανακοπούν, παρά μόνο να ανασχεθούν. Επίσης, οι αιτίες της ακατάσχετης υποχώρησης των αγορών είναι δεν περιορίζοντας τον ιό, αλλά άπτονται του Trump effect, του γεωοικονομικού ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή και την αγορά πετρελαίου καθώς και στις γεωπολιτικές προεκτάσεις της αναδιάταξης ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή Μέσης Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου (MENA Region).
Ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις όσο δυναμικές και να είναι, αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανάσχεσης της ταχύτητας πρόσκρουσης και όχι της αντιστροφής της. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών θα καταστήσουν ομαλότερη την εκροή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια.
Ακόμα και από τεχνική σκοπιά, η βιωσιμότητα της αντίδρασης των αγορών θα κριθεί στον τζίρο και τις ειδήσεις που θα υποστηρίξουν την εμπέδωση της δυναμικής ανάσχεσης και αντιστροφής της βραχυχρόνιας τάσης. Διαφορετικά είναι πιθανό να εξελίσσεται ένα ακόμη “τίναγμα της ψόφιας γάτας”, η ανάκαμψη δηλαδή μεταξύ δύο πτωτικών κυμάτων.
Η εικόνα των αγορών
Έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές από το πρωί, ενώ η ανοδική δυναμική ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου και υποβοηθούμενη από τα μέτρα που ανακοινώνουν σήμερα οι κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα “χωνεύουν” τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια υποβοηθείται σημαντικά και από την αντίδραση στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, εικόνα που υπό κανονικές συνθήκες είναι βραχύβια και ανατρέπεται, ωστόσο οι συνθήκες τώρα είναι κυριολεκτικά… επικίνδυνες.
Έτσι στη Φρανκφούρτη o DAX ενισχύεται 9,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 8,4%, στο Παρίσι ο CAC 9,28%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 9,5% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 17%.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η μέχρι τώρα εξέλιξη της αντίδρασης δεν διαφέρει ουσιωδώς, σε τεχνικό επίπεδο από την κίνηση που εκδηλώθηκε την Τρίτη. Θεμελιωδώς, όμως υπάρχουν νέα δεδομένα που αγγίζουν τα βαριά χαρτιά και αποσυμφορούν την πίεση. Τα μέτρα της ΕΚΤ, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup και οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διαμορφώνουν ένα ικανό ψυχολογικό ανάχωμα.
Η επαναφορά του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 550 μονάδων είναι μεν ενθαρρυντική, εφόσον βέβαια κλείσει πάνω από το φράγμα των 564 μονάδων.
Η ελληνική αγορά κινείται επίσης σε μοτίβο αυξημένης μεταβλητότητας που συνεπάγεται ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με ορίζοντα εβδομάδας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για exit στην τελευταία συνεδρίαση.
Ανοδικό άνοιγμα δείχνουν τα συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών, ενώ καλός οιωνός είναι και η υποχώρηση του δείκτη μεταβλητότητας επί του S&P 500, του VIX, ο οποίος παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, ελλείψει ορατότητας.
«Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 5,5%, στα 33 δολάρια, όπως και το μπρεντ που φτάνει στα $35.