Προσπάθεια να προσαρμοστούν στη διαρκή κρίση κάνουν επενδυτές και αγορές, με τις έντονες διακυμάνσεις, να αποτελούν πλέον “κανονικότητα”, ενώ τρεις είναι οι μόνοι δείκτες που ανεβαίνουν σταθερά το τελευταίο τρίμηνο, αυτοί των κρουσμάτων και θανάτων του κορονοϊού και ο δείκτης “φόβου” VIX.
Οι αγορές έχουν εισέλθει πλέον σε τροχιά διόρθωσης και οι επενδυτές αναζητούν ειδήσεις-αναχώματα, έτσι ώστε να “σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται”. Κανείς δεν προσδοκά αλλαγή της τάσης και επανάκαμψη, καθώς η ορατότητα παραμένει περιορισμένη, ενώ όταν θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει άπαντες θα εστιάζουν στα οικονομικά στοιχεία που θα επιδεινώνονται σταθερά για τους επόμενους μήνες.
Τα μέτρα ανάσχεσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις θα αποτελέσουν μόνο “ασπιρίνες”, όσο θα αναζητούνται θεραπείες και θα δοκιμάζονται οι αντοχές των συστημάτων υγείας και των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
Οι επενδυτές μετράνε κρούσματα, θανάτους, μετράνε οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Τώρα όλα είναι μαύρα. Γι αυτό και ο βασικός δείκτης αναφοράς είναι ο VIX και όχι οι δείκτες μετοχών ή εμπορευμάτων, αλλά αυτός που μετράει αλγοριθμικά τη μεταβλητότητα και τη μεταφράζει σε… φόβο.
Η εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κίνα και εκτός
Η ημερήσια εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού
Εν τέλει, θα εκπονηθούν νέες πολιτικές αντιμετώπισης, θα διαμορφωθούν νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οι δείκτες ρίσκου θα αναμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους υγειονομικούς κινδύνους. Τότε, θα αποκατασταθεί η προβλεψιμότητα, θα ανασχεθεί η επέκταση του κορονοϊού και θα διαμορφωθούν συνθήκες αποδρομής της κρίσης, στις οποίες τα υποστηρικτικά οικονομικά μέτρα θα μπορούν να έχουν θετική απόδοση.
Μέχρι τότε, όμως, οι αγορές θα κινούνται εστιάζοντας στις επιπτώσεις, στο φόβο και στις προοπτικές εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους κλάδους. Η αναστολή της κίνησης ανθρώπων, τα προβλήματα στη διακίνηση και επάρκεια εμπορευμάτων και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα κυριαρχήσουν, διαβρώνοντας τον υμένα σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας και δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας σε τμήματα του κόσμου που δεν έχουν βιώσει ξανά, τέτοιου είδους δομημένο φόβο.
Οι traders θα περπατούν σε άδειους δρόμους, οι αναλυτές θα αναζητούν ευκαιρίες στις ανακατατάξεις και οι επενδυτές ελπίδα στη ζοφερή πραγματικότητα.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις θα εξομαλυνθούν προοδευτικά καθώς οι αγορές θα σταθεροποιούνται κοντά στον πάτο. Είναι η αδυναμία αποτελεσματικής προφύλαξης των ανώτερων οικονομικών τάξεων, αυτή που σπρώχνει και τους ανθρώπους, μαζί με τα κεφάλαια, σε ασφαλή καταφύγια.
Ο ΠΟΥ βούλιαξε τη Wall Street, η Ιταλία θα τσακίσει την Ευρώπη
Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναβαθμίσει τον κορονοϊό από “επιδημία” σε “πανδημία” αποτέλεσε το έναυσμα για το νέο sell-off στη Wall Street, μετά από μια μικρή αντίδραση, αποτέλεσμα της βιαιότητας της πτώσης.
Ο Dow Jones εισήλθε σε «bear market» για πρώτη φορά μετά από διάστημα άνω των 10 ετών, καθώς έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τα ιστορικά υψηλά.
O βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με βαριές απώλειες 5,86% στις 23.553, ο S&P υποχώρησε κατά 4,89% στις 2.741 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 4,7%, κλείνοντας στις 7.952 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 0,88%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1,5% έναντι του ευρώ στο 1,1459 δολ. από 1,1286 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4% στα 32,92 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.642 δολ./oz.
Ευρωαγορές
Στο κόκκινο έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για επικείμενα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, μετά τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».
Ήταν όμως μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, με νέο διάγγελμά του επέβαλε εθνικό lockdown στη χώρα για 15 ημέρες.
Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε πρόγραμμα χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, ο νέος υπουργός Οικονομικών του Μπόρις Τζόνσον, ο Rishi Sunak, δήλωσε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «σημαντική επίπτωση» από την εξάπλωση του ιού, ακόμη και αν το χτύπημα θα είναι προσωρινό, ενώ αποκάλυψε σχέδιο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 30 δισ. βρετανικών λιρών (39 δισ. δολαρίων).
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,74% στις 333 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,4% στις 5.876 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 10.438 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 4.610 μονάδες ενώ ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 17.928 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,6% στα 33,46 και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.647 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1271 από 1,1282 την προηγούμενη μέρα.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Απώλειες 4,1% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κλείνοντας στις 602,48 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται έντονες πιέσεις, καθώς ο “Ηρακλής” καθυστερεί, η κατάσταση της οικονομίας βαίνει ραγδαία επιδεινούμενη και τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού επιτείνουν την ήδη ζοφερή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά τα μέτρα στήριξης δεν φαίνεται να επαρκούν, ενώ δημιουργούν νέες δημοσιονομικές ανισορροπίες που θα προκαλέσουν αντιδράσεις και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, εντείνοντας την αβεβαιότητα.