Τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν, το ίδιο και το πετρέλαιο, ενώ το κλίμα πανικού που έχει διαμορφωθεί λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και του πολέμου για τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου, αντικατοπτρίζεται στην πορεία του δείκτη “φόβου” VIX, ο οποίος έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που είχε να δει από το 2008.
Τα χαμηλά επιτόκια, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και η δημοσιονομική χαλάρωση δεν αρκούν πλέον για να αντισταθμίσουν το εκθετικά αυξανόμενο ρίσκο των επενδύσεων. Η έλλειψη ορατότητας σε οικονομίες και αγορές είναι ο βασικός παράγοντας του πανικού, ενώ οι διαφαινόμενες συνέπειες από την επέλαση του Covid-19 προκαλούν ρίγη.
Οι πιέσεις στις αγορές είναι άνευ προηγουμένου, δημιουργώντας εικόνα και αίσθηση παγκόσμιου κραχ, αντίδραση που υπό τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι υπερβολική. Ωστόσο, η πτωτική υπερβολή έχει τη βάση της στην “εξαέρωση” καθώς και στην ενεργοποίηση αυτόματων εντολών πωλήσεων, λόγω της μεγάλως πτώσης. Επίσης, όπως φαίνεται πλέον το μοντέλο διαμοιρασμού του κινδύνου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη κρίση, καθώς η μείωση της κατανάλωσης που προκαλούν οι συνθήκες παγκόσμιας καραντίνας και ο συνεπακόλουθος φόβος οδηγούν de facto σε δραστική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η βιαιότητα της πτώσης όμως, δημιουργεί προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης για τα χρηματιστήρια, η βιωσιμότητα της οποίας, όμως, θα κριθεί από την ανταπόκριση κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Στο καλύτερο σενάριο η πτώση θα ανακοπεί ενδεχομένως στα τρέχοντα ή και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αλλά οι αγορές δεν θα ανακάμψουν αλλά θα μπουν σε μοτίβο έντονων έως και ακραίων διακυμάνσεων.
Κύλησε αίμα στις αγορές
Το πετρέλαιο WTI έγραψε εν τέλει απώλειες 24,6% στα 31,13 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent κινήθηκε χαμηλότερα 24,1% στα 34,36 δολάρια, υποχώρηση που είναι η μεγαλύτερη από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, τον Ιανουάριο του 1991.
Στα εμπορεύματα ήταν η ρήξη Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας που αποτέλεσε το εφαλτήριο για τις πιέσεις, καθώς αμφότερες οι χώρες θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. Η ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης, λόγω του κορονοϊού και η διαφαινόμενη αύξηση της προσφοράς, δημιουργούν προοπτική πλεονάζουσας προσφοράς η οποία πιέζει τις τιμές. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αναμένεται να ανασχέσουν δραστικά την προοπτική ανάδειξης των ΗΠΑ σε παγκόσμιο leader στις εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος και η βιωσιμότητα εταιριών του κλάδου βασίζεται στη διατήρηση των τιμών πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι.
Χρηματιστήρια
Στη Wall Street, o Dow Jones έγραψε τεράστιες απώλειες 7,79%, κλείνοντας στις 23.850, ο S&P σημείωσε πτώση 7,6% στις 2.746 μονάδες και ο Nasdaq καταποντίστηκε 7,29%, διαμορφούμενος στις 7.950 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-21,5%), Chevron (-15,1%) και Caterpillar (-14,1%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο ο τίτλος Walmart (+0,4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης προκάλεσαν την αυτόματη παύση συναλλαγών για 15 λεπτά μετά την υπέρβαση του ορίου του -7% για τον S&P.
Η κατάσταση ήταν εξίσου άσχημη και για τις ευρωαγορές, με τον ιταλικό δείκτη MIB να καταγράφει απώλειες 11%, καθώς η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης του κορονοϊού στην Ευρώπη. Ο Stoxx 600 υποχώρησε 7,4% και εισερχόμενος σε περιοχή «bear market”, εφόσον βέβαια παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα πάνω από τρεις συνεδριάσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 7,44% στις 339 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 7,69% στις 5.965 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 7.94% στις 10.625 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 8,39% στις 4.707 μονάδες
Διαλύθηκε το Χ.Α
Συνολικά 5,6 δισ. ευρώ εξαερώθηκαν από τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιριών, μόνο τη Δευτέρα, ενώ από την αρχή του χρόνου, η κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 18,3 δισ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο έλεος των πωλητών γράφοντας απώλειες 13,42% και κλείνοντας σε χαμηλά 45 μηνών.
Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η πτώση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, επίσης, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-29,68%), που ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα για το “Brexit”.
Παρέμβαση της Fed
Παράλληλα, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έριξε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στις αγορές σήμερα, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην έλλειψη ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Oπως μεταδίδει ο Guardian, η Fed έχει αυξήσει τα overnight repos από $100 δισ. σε $150 δισ.
Αυτό σημαίνει ότι προσφέρονται επιπλέον 50 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να ανησυχούν για τον δανεισμό σε ανταγωνίστριες υπό το σημερινό κλίμα.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υποχώρησε 1,5% έναντι του ευρώ στο 1,1459 δολ. από 1,1286 την προηγούμενη εβδομάδα.