Επιμένει σε επιθέσεις κατά της Ελλάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν, στοχεύοντας στην αποδόμηση του ευρωπαίκού-ανθρωπιστικού προφίλ της κυβέρνησης, ενέργειες οι φαίνεται ότι εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική εξαίρεσης της Αθήνας από τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, μοντέλο που ακολούθησε και στη Συρία, στήνοντας παγίδα εμπλοκής της Ελλάδας με προβοκάτσιες.
Ωστόσο, στην περίπτωση της επιχείρησης μαζικών διελεύσεων στα ελληνικά σύνορα, η κυβέρνηση της Ελλάδας, αναγνώρισε την παγίδα και αντέδρασε “ευρωπαϊκά” καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα ώστε να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να νομιμποιήσουν τους χειρισμούς της Αθήνας. Βέβαια, ακόμα και από αυτή την αντίδραση η Άγκυρα πέτυχε να επιδείξει την αποφασιστικότητά της, γεγονός που ανάγκασε την ΕΕ, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, να ανοίξει διάλογο για την επαναδιαπραγμάτευση του προσφυγικού.
Έτσι, η τουρκική ηγεσία έχει εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων κατά της Ελλάδας για την απάντηση στο προσφυγικό, οι οποίες βασίζονται σε ένα μίγμα fake news και προβοκατόρικων γεγονότων, που στοχεύουν να καταδείξουν την βιαιότητα των ελληνικών δυνάμεων. Video από τον Έβρο και το Αιγαίο, με pushbacks και σκληρές αντιπαραθέσεις μεταναστών με την αστυνομία και το λιμενικό, καθώς και πολλές φορές στημένα γεγονότα έντασης σε hot spots, αποτελούν κάποιες από τα “εργαλεία” της Άγκυρας σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο, που έχει αναγνωρίσει και καταγγείλει η Αθήνα.
Μέχρι στιγμής, όμως, η πολιτική κατάδειξης και αντιμετώπισης των fake news από την Αθήνα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, προκαλώντας έτσι την επέμβαση ακόμα του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, επιχειρεί να προσδώσει αξιοπιστία στην προπαγάνδα, “δανείζοντας τη φωνή του” για την αναμετάδοσή της!
Ο Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε, αυτή τη φορά με πιο συγκεκριμένο τρόπο καταγγελίες για «δολοφονικές» ενέργειες των ελληνικών αρχών κατά των αιτούντων άσυλο στα σύνορα.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή.
Η “παγίδα” Ερντογάν και οι σύμμαχοί του
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις στην πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες όπου ανακοίνωσε επίσης μια νέα σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Αγκελα Μέρκελ και πιθανόν και τον Μπόρις Τζόνσον.
Για την Άγκυρα η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί βασική σύμμαχο, δεδομένου ότι παραδοσιακά το Λονδίνο αρνείται να εγκαταλείψει το καθεστώς των εγγυήσεων στο κυπριακό και ενώ επένδυε πάντα διμερώς στη σχέσεις του με την Τουρκία. Ιδιαίτερα, όμως, μετά το Brexit και την ευθυγράμμιση με το δόγμα Τραμπ, απέναντι στην ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία δυναμικής, εξαίρεσης της Ελλάδας, όπως έπραξε και στη Λιβύη,
Ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε τέλος ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κλείσει τις πύλες προς την Ευρώπη και κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να ανοίξει τις δικές της.
«Η Τουρκία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την κατάπαυση του πυρός και την προστασία αμάχων στο Ιντλίμπ, τώρα η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί»,
σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τις συνθήκες στη μεθοριακή γραμμή του Εβρου με το Αουσβιτς, εκτοξεύοντας πυρά τόσο κατά της Αθήνας, όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επίσης, από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσολου, αποκαλύπτεται η προσπάθεια της Άγκυρας για την αναμόρφωση του πλαισίου διαλόγου με την ΕΕ, εξαιρώντας τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, τα οποία επιδιώκει παγίως να διαχειριστεί σε διμερές επίπεδο.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση, στάσης, δηλώσεων και κινήσεων της Άγκυρας αναδεικνύεται ισχυρός κίνδυνος απομόνωσης της Ελλάδας από ζωτικής σημασίας διαπραγματεύσεις, στο μοντέλο της Λιβύης. Η ελληνική κυβέρνηση αν και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να τεθεί εκτός πλαισίου στο προσφυγικό, εν τούτοις δεν έχει εξασφαλίσει με σαφήνεια τη διαμόρφωση της ομάδας διαπραγματεύσεων.
Ενδεχόμενη εξαίρεση της Ελλάδας από τις συζητήσεις για το προσφυγικό και αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα αποτελούσε στρατηγική υποβάθμιση της Ελλάδας και θα αποδυνάμωνε τον ρόλο της στα Βαλκάνια, δίνοντας εκ νέου πρωτεύοντα ρόλο στην Τουρκία.