Στη δίνη της πετρελαϊκής κρίσης -που συνέβαλλε στη δημιουργία της- μπαίνει πλέον και η Ρωσία, καθώς το Χρηματιστήριο γράφει απώλειες της τάξης του 10%, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και το ρούβλι έναντι του δολαρίου.
Η αντίδραση των αγορών αν και τρομακτική, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος θέλει να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα νέο status quo στην αγορά πετρελαίου.
Το ξέσπασμα του κορονοϊού και η προοπτική μετεξέλιξής του σε πανδημία, υπονομεύει τη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ για πολλές χώρες το πλήγμα θα είναι τόσο σφοδρό που θα οδηγήσει σε ύφεση.
Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα έχει ήδη μειωθεί κατά 20-25%, ενώ είναι ξεκάθαρο πως θα υποχωρήσει περαιτέρω. Η διεθνής υπηρεσία ενέργειας, μάλιστα, προέβλεψε ότι παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ+ το 2020 θα είναι πλεονασματική χρονιά. Τώρα, αν σε αυτά προστεθεί η κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τους ανεξάρτητους παραγωγούς και η διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, τότε είναι σαφές ότι η αγορά έχει ήδη πλημμυρίσει!
Η υποχώρηση όμως του ρουβλιού έναντι του δολαρίου, αποτελεί επιταχυντή της πτώσης των τιμών για τη Ρωσία, με τη Μόσχα να έχει πλεονέκτημα τιμών, λόγω φθηνού νομίσματος, ενώ οι συναλλαγές στην αγορά πετρελαίου διεξάγονται σε δολάρια. Συνεπώς, ο χρόνος για την επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ φαίνεται ότι μετράει αντίστροφα, ενώ οι τιμές του “μαύρου χρυσού” ήδη ανακάμπτουν.
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας
Στη Ρωσία κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στη Μόσχα διολισθαίνει κατά 10%, ενώ ο δείκτης Russia Trading System (RTS) γράφει ζημιές 12,6%.