Αρκετές είναι οι ενδείξεις δυσαρμονίας εντός της ΕΕ αλλά και στις συζητήσεις με την Τουρκία για το προσφυγικό, όπως αποκαλύπτει η ρητορική, η στάση και συμπεριφορά των ηγετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κρίση στα ελληνικά σύνορα δεν θα αποκλιμακωθεί εύκολα.
Χθες το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από τη συνάντηση με τους επικεφαλής της ΕΕ, εν κρυπτώ, απέχοντας από την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου, στάση η οποία προκάλεσε αμέσως ερωτηματικά και ανησυχία, ενώ δεν υποβλήθηκαν σχετικές ερωτήσεις προς την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έκαναν δηλώσεις.
Νωρίτερα, στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο φόρουμ που διοργάνωσε το ελληνογερμανικό επιμελητήριο. Εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι “νεκρή”, όπως είχε δηλώσει και σε συνέντευξή του στο CNN. Η Γερμανίδα καγκελάριος, όμως, είχε διαφορετική προσέγγιση, καθώς αναφερόμενη στην κοινή διακήρυξη ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, είπε ότι είναι καιρός “να τεθεί σε νέα βάση”.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος, Μπόικο Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι η συμφωνία είναι απόλυτα λειτουργική, δήλωση που την ώρα που έγινε φάνηκε να απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δύο 24ωρα πριν την φτάσει ο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, σε επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Αργότερα, από το Βερολίνο, ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Γερμανίνα καγκελάριος έλεγε ότι η ανταπόκριση της ΕΕ στο αίτημα του Τούρκου προέδρου θα είναι “τώρα διφορετική”, επισημαίνοντας ότι “έχει γίνει καλή προεργασία”.
Μερικές ώρες πριν φτάσει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος, η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν, η Άγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιγαν την πόρτα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η αποχώρηση όμως του Τούρκου προέδρου χωρίς να συμμετάσχει στην κοινή συνέντευξη Τύπου και η έλλειψη δημοσιευμάτων με τη στάση που θα τηρήσει τελικά η Τουρκία, από τον τουρκικό Τύπο, δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, έκανε ένα βήμα πίσω αποφεύγοντας να δεσμευτεί για οτιδήποτε, όταν οι Ευρωπαίοι δήλωσαν πίστη στις δεσμεύσεις τους.
Ταυτόχρονα, όμως, απόσταση διαπιστώνεται μεταξύ των θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Άγκελα Μέρκελ καθώς και των δύο με τον Μπόικο Μπορίσοφ.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η έναρξη διαπραγματεύσεων αποτελεί στοίχημα, ενώ η ολοκλήρωσή τους πρόκληση.