Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας άνοιξε και επισήμως από το Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αποκατάσταση της ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ταυτιζόμενος με τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τις Βρυξέλλες πριν τη συνάντηση της με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, άφησε ανοιχτή την προοπτική αύξησης της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την οποία φάνηκε να συνδυάζει με την ελληνική αξίωση για ενίσχυση και διεύρυνση της διαδικασίας επαναπροώθησης μεταναστών.
Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρέωσε στην Άγκυρα την κατάρρευση της συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία όπως επανέλαβε είναι “νεκρή”.
Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.
«Η ασύμμετρη απειλή εξ Ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαική κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν»,
επανέλαβε.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, καλώντας «τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι “νεκρή” σε συνέντευξή του στο CNN. Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ.
Η Κομισιόν φάνηκε να ανοίγει αυτόν τον διάδρομο σήμερα, με δηλώσεις της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχοι επιμένουν στη συμμόρφωση της Τουρκίας με την υφιστάμενη συμφωνία. Τη λειτουργικότητα της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας επισήμανε πάντως και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπορίσοφ, καταδεικνύοντας ότι μια διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ήταν δύσκολη και θα χρειαστεί να περάσει από τη… Σόφια.