Το πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με τις τιμές να υποχωρούν έως και 31% την Κυριακή, τα Χρηματιστήρια σε βαθύ κόκκινο και τα Futures των δεικτών, όπου οι αγορές δεν έχουν ανοίξει παρουσιάζουν αντίστοιχη εικόνα. Παρά τις προληπτικές ενέργειες της Fed, της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και την εγρήγορση της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα τα χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοζαν πολλές κεντρικές τράπεζες και η στροφή στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική παγκοσμίως, περιόριζαν δραστικά τον αντίκτυπο του διαρκώς αυξανόμενου ρίσκου. Τώρα, όμως φαίνεται ότι οι αγορές νιώθουν αντικειμενικό κίνδυνο και οι επενδυτές συνοστίζονται στην έξοδο…
Για ακόμα μεγαλύτερη πτώση της τιμής του “μαύρου χρυσού”, εξαιτίας των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων του κορονοίού και του “πολέμου του πετρελαίου”, προειδοποιεί η Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα, μάλιστα, κάνει λόγο για οξύ και άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου, στις ΗΠΑ.
Σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες προβλέπει όμως και ο Γιοακίμ Φέλς, επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco, σε ειδικό σημείωμα προς τους πελάτες, επισημαίνοντας ότι τόσο η αμερικανική όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο τεχνικής ύφεσης.
Ο Φέλς, αποδίδει την προοπτική αυτή στην ανακατεύθυνση κεφαλαίων προς τα “ασφαλή καταφύγια”, εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοίού παγκοσμίως.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κυρίαρχη τάση είναι οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές και εμπορεύματα και η αύξηση των θέσεων σε ρευστό, ενώ από την αντίδραση των ισοτιμιών προκύπτει κίνηση του χρήματος… ανατολικά προς την Ασία και την Ιαπωνία.
Οι αγορές έχουν από καιρό εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, όπως καταδεικνύει η πορεία του δείκτη “φόβου” VIX. Το ρίσκο αυξάνεται πλέον σε βαθμό που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί, κυρίως λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας άρα και ορατότητας για την εξέλιξη των ενεργών κρίσεων.
Καμπανάκια και ανησυχία
Η Γερμανία ενισχύει τις δημόσιες επενδύσεις, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναθεωρεί επί τα χείρω τις προοπτικής της οικονομίας και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται. Σε δεινή θέση βρίσκεται και ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, καθώς ο ήδη προβληματικός προϋπολογισμός, που προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών με καταγγελίες για πιέσεις, τώρα πλήττεται και από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Επίσης, στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται σχέδιο οικονομικών αντιμέτρων για τον κορονοϊό.
Η Ελλάδα σε δίνη… αναζητά ελαστικότητα
Μέτρα ανακούφισης των επιπτώσεων κορονοίού για τις πληγείσες περιοχές και κλάδους της οικονομίας ανακοίνωσε και η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο αναμένεται να έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, Η ελληνική κυβέρνηση καλείται επίσης να βρει τρόπο να επαναφέρει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς είχε εκτροχιαστεί πολύ πριν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει σε χαλάρωση στόχων και πολιτική ελαστικότητα από τους θεσμούς λόγω του προσφυγικού και του κορονοϊού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τέτοιο κλίμα δεν έχει εξασφαλίσει ούτε η Ιταλία, που πλήττεται ευρύτερα και διαθέτει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις Βρυξέλλες.
Το sell-off
Από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει παγκόσμιο sell-off, από το πετρέλαιο αποδίδεται στον κορονοϊό και τη σύγκρουση Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για τον έλεγχο της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, με τη Μόσχα να επιδιώκει να ανακόψει την άνοδο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου παίχτη.
Το άγριο ξεπούλημα ξεπούλημα παρέσυρε και τα κρυπτονομίσματα, εξανεμίζοντας 21 δισ, από τη συλλογική κεφαλαιοποίηση τους. Στο -4,5% βρέθηκε το Bitcoin, έχοντας όμως χάσει 18% από την αρχή του μήνα. Το Etherium, από την άλλη πλευρά δέχθηκε αρχικά πιέσεις που το οδήγησαν στο -5%, αλλά στη συνέχεια αντέδρασε περιορίζοντας τις απώλειες στο -1%, ενώ σε ετήσια βάση γράφει κέρδη της τάξης του 20%.