Κλίμα πανικού, που οδηγεί σε αθρόες ρευστοποιήσεις σε μετοχές και εμπορεύματα παγκοσμίως διαμορφώνεται παγκοσμίως, καθώς η διάρρηξη της συμφωνίας ΟΠΕΚ-Ρωσίας για τον έλεγχο προσφοράς και τιμών και η προαναγγελία ραγδαίας αύξησης της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στην κινεζική και την παγκόσμια οικονομία, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο κοκτέιλ.
Πτώση της τάξης του 30% σημειώνει το αμερικάνικο WTI Crude στο Χρηματστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο και 20%το Brent στο Λονδίνο, προσθέτοντας στις απώλειες 10% που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσης των συνομιλιών ΟΠΕΚ-Ρωσίας.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει άμεσο αντίκτυπο στα Χρηματιστήρια, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα futures της Wall Street.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα κοντά στο 50%, υπερβαίνοντας ακόμα και το υψηλό της κρίσης του 2008, ένδειξη που αποκαλύπτει τον πανικό στον που βυθίζονται οι επενδυτές λόγω των αλλελεπικαλυπτόμενων κρίσεων και της έλλειψης προβλεψιμότητας ως προς την εξέλιξη τόσο του κορονοϊού, όσο και της αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου.
Στρατηγικά, η απόφαση της Ρωσίας να “σπάσει” τη συμμαχία με τον ΟΠΕΚ σε αυτή τη φάση, αποτελεί -κυρίως- ένδειξη της αποφασιστικότητας της Μόσχας να ελέγξει την άνοδο των ΗΠΑ στη διεθνή αγορά ως εξαγωγικής δύναμης, παρά προσπάθεια επικράτησης έναντι της Σαουδικής Αραβίας.
Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ
Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας η Μόσχα έχει περισσότερα να χάσει από μια ανεξέλεγκτη υποχώρηση της τιμής του “μαύρου χρυσού” από την Ουάσιγκτον, που συνεπάγεται ότι η επίτευξη συμφωνίας τελικά, δεν απέχει πολύ.
Βέβαια, είναι πλέον σαφές ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο έντονων διακυμάνσεων.
Η Goldman Sachs προειδοποιεί ήδη, σε ανάλυσή της, ότι ενδεχόμενος “πόλεμος” τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα την τιμή του πετρελαίου ακόμα και κάτω απο τα 20 δολάρια το βαρέλι,
Αυτή την ώρα το WTI Crude υποχωρεί στα 28,6 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 30,7% και το Brent υποχωρεί 28,18Τ στα 30,16 δολάρια.