Μήνυμα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραμένει ενεργή και πλήρως λειτουργική έστειλε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN, υποστήριξε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκία είναι “νεκρή” με ευθύνη της Τουρκίας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής στήριξης της Άγκυρας από την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, υποστήριξε χτες ότι η μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είναι έγκυρη και σε «πλήρη ισχύ».
«Οι Βούλγαροι μπορούν κοιμούνται ήσυχα», τόνισε αναφορικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα βουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ακόμη, όπως επεσήμανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, η χώρα του έλαβε πριν χρόνια τα απαραίτητα μέτρα, οπότε είναι «μηδενική» η πίεση μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα.
Τέλος, ο κ. Μπορίσοφ ελπίζει σε μια γρήγορη επίλυση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα και για οικονομικούς λόγους, καθώς όπως σχολίασε: «κάθε διένεξη βλάπτει τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις».
ΕΕ προς Τουρκία: Αν τερματιστούν οι «πολιτικές εκβιασμού», θα παρέχουμε νέο οικονομικό πακέτο για το μεταναστευτικό.
Οι δηλώσεις Μπορίσοφ είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής κατάστασης που βιώνει η Βουλγαρία στα σύνορά της με την Τουρκία, καθώς εκεί δεν υπάρχει συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών και το σύστημα επαναπροώθησης είναι λειτουργικό. Η στάση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, σε αυτή τη φάση, αποτελεί ένδειξη της διαφορετικής αντίληψης που διαμορφώνεται στην ΕΕ, όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και μάλιστα ακόμα και μεταξύ πολιτικά αδελφών κομμάτων, που ανήκουν στην οικογένεια του ΕΛΚ.
Πολιτικά και διπλωματικά, πάντως η άμεση διαφοροποίηση του Μπορίσοφ από τον Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη σημειολογική αξία, καθώς οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν εκτός πλαισίου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση της ΕΕ, με αποτέλεσμα η Βουλγαρία να αντιδράσει σε κίνηση που την ερμήνευσε ως προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων εντός της Ένωσης από την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις της απόστασης αυτής θα γίνουν καλύτερα κατανοητές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η στάση της ΕΕ
Την παροχή ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά της, ανακοίνωσε χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γιοχάνες Χαν, μόνο αν η Άγκυρα συμμορφωθεί στην υπάρχουσα μεταναστευτική συμφωνία.
«Πολλά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία για τους πρόσφυγες έχουν ήδη κατασκευαστεί και δεν χρειάζεται να ξαναχρηματοδοτηθούν. Η απαίτηση, ως εκ τούτου, είναι πολύ χαμηλότερη», δήλωσε ο Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «επί της αρχής έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία» μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές της εκβιασμού» απειλώντας να στείλει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης χαρακτηρίσει ανεπίκαιρη τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευσή της.