Με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ιδιαίτερα στον Έβρο να παραμένει στο “κόκκινο” και ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει πολύπλευρες πιέσεις, έχοντας ήδη βυθιστεί σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, που θα έχει συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνω στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities», το οποίο ξεκινάει στις 13.15 και ολοκληρώνεται στις 14.30, στο οποίο επίσης θα μιλήσει η Άγκελα Μέρκελ στις 14.15.
Μετά την ολοκλήρωση του πάνελ, οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο του φόρουμ.
Η Άγκελα Μέρκελ, μέχρι στιγμής έχει κρατήσει σχετικά αποστασιοποιημένη στάση στις εξελίξεις, σχετικά με το προσφυγικό, ενώ δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας. Η Γερμανία δυσανασχέτησε έντονα με τη στάση της Ελλάδας έναντι του Ιράν, εσχάτως, καθώς και με την προσέγγιση Αθήνας-Ριάντ και τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο της Υεμένης, με την αποστολή Patriot.
Ως εκ τούτου, το κλίμα στις διμερείς σχέσεις δεν είναι το καλύτερο δυνατό, ενώ η κινητοποίηση που επιδίωξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στην τουρκική προβοκάτσια στον Έβρο χαρακτηρίστηκε υπερβολική, από πολλούς στο Βερολίνο. Επίσης, προβληματισμό προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο CNN, όπου χαρακτήρισε “νεκρή” τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, παρεκκλίνοντας από την γραμμή της ΕΕ, η οποία στοχεύει στη συμμόρφωση της Τουρκίας στο πνεύμα της Κοινής Διακήρυξης του 2016.
Συνάντηση με Κουρτς
Εν συνεχεία, την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο αυστριακός σκληροπυρηνικός Δεξιός καγκελάριος, έχει εκφράσει αμέριστη συμπαράσταση στην Ελλάδα, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ενώ με δηλώσεις του ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ρητορική που μεταφράζεται από κυβερνητικούς κύκλους ως προάγγελος για την αποστολή αυστριακών δυνάμεων στον Έβρο.