Νέες πρωτοβουλίες και μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού, που αναμένεται να προκαλέσουν κοινωνική ένταση στο εσωτερικό και δυσαρέσκεια στην Ευρώπη ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τη στιγμή που η κρίση στα σύνορα κορυφώνεται και έχουν ήδη ληφθεί οριζόντια μέτρα κατά των παράνομα νεοεισερχομένων και η αποτροπή κινείται σε γκρίζες περιοχές.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εντός του Μαρτίου θα περικοπούν ή θα καταργηθούν εντελώς επιδόματα και παροχές σε 11,200 άτομα, που σήμερα τα δικαιούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για κεφάλαια που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό και καταβάλλονται στο πλαίσιο της κοινωτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση του προσφυγικού.
«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές»
δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, εντάσσονται με αυτό τον τρόπο τις περικοπές στο πλαίσιο της αποτρεπτικής πολιτικής για μείωση της παράνομης μετανάστευσης.
«Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα»
ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως
«έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές 11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο».
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αντιστραφεί, όπως συνέβη με την αναστολή χορήγησης ΑΜΚΑ, καθώς πρόκειται για βασικές παροχές που υπαγορεύονται από το δόγμα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Σε κοινωνικό επίπεδο, οι νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα προκαλέσουν εντάσεις, εξάρσεις και θα ενεργοποιήσουν ιδιαίτερα συντηρητικά και ξενοφοβικά στον πληθυσμό, με άγνωστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Η απώλεια επιδομάτων στέγασης, θα αυξήσει το αδιάθετο stock κατοικιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας, θα περιορίσει τις πηγές εσόδων ιδιοκτητών ακινήτων, αποδυναμώνοντας τη φοροδοτική ικανότητα Ελλήνων και αγοραστική τους δύναμη. Συνεπώς, θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στα ενοίκια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην οικονομία, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση του οικονομικού επιτελείου, δεδομένου ότι η σχετική ρύθμιση προωθείται και χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Τα στοιχεία όμως αυτά θα κληθούν να αποτιμήσουν τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι θεσμοί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.