Μπροστά στην πρόκληση της εμβάθυνσης της επιρροής ακροδεξιών ομάδων στα νησιά και τον Έβρο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η αναζωπύρωση της κρίσης του προσφυγικού, η σύμπλεξή της με τα ελληνοτουρκικά και η υπεροπροβολή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την ενεργοποίηση επικίνδυνων ακροδειών πυρήνων που είχαν από καιρό παρεισφρήσει στις τοπικές κοινωνίες.
Η ριζοσπαστικοποίηση των νησιωτών, όπως αυτή καταγράφηκε από τις αντιδράσεις στη δημιουργία νέων δομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ενδεικτική των συνθηκών διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Ελλάδας από την παρατεταμένη και κλιμακούμενη κρίση στο προσφυγικό, τόσο μέσω της αύξησης των ροών από την Τουρκία, όσο και δια της αποτυχίας της κυβερνητικής των μετεγκαταστάσεων.
Πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα ρευστό και εύφλεκτο σκηνικό, ευδοκίμησαν αρχικά -παρασιτικά- παράγοντες της ελληνικής ακροδεξιάς, ενώ εσχάτως οι πυρήνες αυτές διευρύνονται με την προσφύκη ακροδεξιών από ολόκληρη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Πολλές φορές μάλιστα οι ανταγωνισμοί των ακροδεξιών εγείρουν έριδες και στις μεταξύ τους σχέσεις.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έλευση χθες στη Μυτιλήνη τουλάχιστον τεσσάρων ακροδεξιών μελών του κόμματος Κίνημα Ταυτότητας της Γερμανίας. Οι ίδιοι φέρονται να υποστήριξαν στην αστυνομία ότι είναι από την Αυστρία και από τη Γερμανία, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ «πατριωτικών περιοδικών». Ωστόσο κυκλοφόρησε άμεσα στην αγορά της Μυτιλήνης ότι πρόκειται περί νεοναζί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην «Κ», κυκλοφορούσαν με κάμερα και κατέγραφαν αναφέροντας στους περαστικούς ότι «θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους Eλληνες και να δείξουμε τι πραγματικά συμβαίνει».
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, κάποιοι επιχειρηματίες τους ζήτησαν να αποχωρήσουν φωνάζοντας «ξέρουμε τι κάνατε στους παππούδες μας στην Κατοχή» και οι εν λόγω φέρονται να απάντησαν «θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα», προφανώς αναφερόμενοι στη σφαγή αμάχων στην περιοχή από τη ναζιστική κατοχή.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, μάλιστα, αναφέρεται ότι «Κάποιος με μαύρο μπουφάν και ρόπαλο του επιτέθηκε και πήγε στο νοσοκομείο», λέει άλλος μάρτυρας. Ιδιοκτήτρια καταστήματος τόνισε στην «Κ» ότι «δεν αντέχουμε άλλο αυτά που συμβαίνουν στο κέντρο της Μυτιλήνης. Φοβόμαστε, δεν ξέρουμε πού να μιλήσουμε».
Οι φιλοναζί Γερμανοί όμως δεν είναι ούτε το μόνο, ούτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λέσβου. Η προσπάθεια του Μαξίμου να απομονώσει τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, οδήγησε μεν σε διχασμό και αποδυνάμωση του μετώπου στο νησί, αλλά παράλληλα ανέβασε τις εντάσεις με τον δήμαρχο Λέσβου, που εντάσσεται στη σφαίρα επιρροής του κ. Μουτζούρη, να μπλοκάρει τη σύνδεση με τον Δήμο δυτικής Λέσβου, ώστε να μην μεταφερθούν νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της “Καθημερνής”, με ευρεία χρήση του Διαδικτύου συγκροτήθηκαν ομάδες πολιτών με ραβδιά και λοστούς, οι οποίες παρεμποδίζουν τη μεταφορά ασθενών από το ΚΥΤ Μόριας στο νοσοκομείο, ενώ παρίστανται σε επεισόδια λεκτικών και άλλων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και άλλων πολιτών.
Ενδεικτικό είναι ότι χθες, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, εκδικάστηκε η υπόθεση απειλής εναντίον της Ε. Λατσούδη, γνωστής για τη δράση της στον καταυλισμό του πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης και βραβευμένης από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι δύο κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι με ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή, συνεννοούνταν μέσω social media για να της επιτεθούν.