Έτοιμη να κάνει τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού στο εσωτερικό της Ελλάδας εμφανίζεται η κυβέρνηση, επωφελούμενη από το κλίμα συσπείρωσης έναντι του “κοινού εχθρού” που διαμορφώνεται από την κρίση στα ανατολικά και βορειανατολικά σύνορα της χώρας, υπερκαλύπτοντας την προηγούμενη κρίση με τους νησιώτες και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, την αντιπολίτευση και την ΕΕ για τη δημιουργία νέων δομών, διαφορετικού τύπου στην ενδοχώρα.
Αποφάσεις, που μέχρι προσφάτως φάνταζαν δύσκολες έως και αδύνατες, λόγω αντιδράσεων και συνεπακόλουθου πολιτικού κόστους, φαίνεται ότι τώρα, σε συνθήκες κρίσης, υπό την πίεση της Τουρκίας και σε κλίμα εθνικής “ομοψυχίας” θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Κλειδί ωστόσο για την προώθηση των κλειστών κέντρων κράτησης (προαχωρησιακών) και των δομών ελεγχόμενης διαμονής στην ενδοχώρα, είναι η διατήρηση και αναπαραγωγή του “πολεμικού” κλίματος στον Έβρο και της απειλής για αθρόες εισροές στα νησιά.
Όπως προκύπτει και από την έκθεση της Frontex που… διέρρευσε, η κατάσταση στα σύνορα και εν γένει στο προσφυγικό θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί, εξασφαλίζοντας χρόνο, χώρο και θόρυβο προκειμένου οι κυβέρνηση να προωθήσει δυνητικά αμφιλεγόμενους σχεδιασμούς με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.
Η επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο, η ρεαλιστική προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο των συνόρων και διάθεσή του για συνεννόηση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας. Ωστόσο, αντιδράσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν τόσο από τα άκρα δεξιά, όσο και από την “ιδεαλιστική” αριστερά. Αυτές, όμως, εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες και η δυναμική τους ελεγχόμενη, με δεδομένο μάλιστα ότι τα media θα συνεχίσουν να αναμεταδίδουν εικόνα από τα σύνορα και κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΝΠ για την κατάργηση της διαδικασίας ασύλου για έναν μήνα με ισχύ από 1ης Μαρτίου υπεγράφη χθες και όσοι εισήλθαν από τον Έβρο ή από τα νησιά στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και μετά είναι παράνομοι και τίθενται αυτόματα σε τροχιά άμεσης απέλασης, αν και αυτό θα είναι δύσκολα εφικτό στις περισσότερες περιπτώσεις. Συνεπώς, ανοίγει το θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί, αρχικά, θα κρατηθούν όσοι εισήλθαν παράνομα τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας άμεση απέλαση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια για τη δημιουργία των νέων δομών στα νησιά, προωθώντας λύση με παράλληλη και διαρκή αποσυμφόρηση, τους.
Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπολογίζουν πως τα πρώτα 350 εκατ. που είναι άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της Ελλάδας, από το πακέτο των 700 εκατ. που ανακοίνωσαν οι ηγέτες της ΕΕ, χθες, θα είναι αρκετά για την έναρξη και άμεση ολοκλήρωση των project αυτών, χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός.
Μέτα αποτροπής και ανάσχεσης
Οι εικόνες από τον Έβρο, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων και η νομιμοποίηση των κλειστών συνόρων από ΕΕ και ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αναστολή -παρά τις αντιδράσεις του ΟΗΕ- της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα και την άμεση απέλαση νεοεισρχομένων, αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης στις αυξημένες πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία στο προσφυγικό.
Παράλληλα, η προώθηση κλειστού κέντρου κράτησης παράνομα εισερχομένων από τον Έβρο, αποκλειστικά, μπορεί να συναντά αντιστάσεις από την αντιπολίτευση και την ΕΕ, ωστόσο, θα στηριχθεί στο προηγούμενο που δημιούργησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία επετράπη η μαζική απέλαση μεταναστών από το Μαρόκο που είχαν περάσει παράνομα στην Ισπανία, παραβαίνοντας “σκληρό” σύνορο.
Τέλος, στον αποτρεπτικό μηχανισμό προστίθεται και η δύναμη ταχείας αντίδρασης της Frontex, η οποία θα αναπτυχθεί επί ελληνικού εδάφους και στα νησιά, άμεσα, μέσω της οποίας αυξάνονται οι δυνατότητες έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, οι περιπολίες και οι πιέσεις στην Τουρκία, για την τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ, καθώς τα αιτήματα ανάσχεσης ροών στην τουρκική ακτοφυλακή και τις επίγειες δυνάμεις θα κατατίθενται μέσω του ευρωπαϊκού κέντρου της Frontex.
Η RABIT θα διαθέτει
- ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης,
- έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες,
- δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος,
- δύο οχήματα με θερμικές κάμερες
- και 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530.
- Η Ελλάδα υπέβαλε και αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μπορεί να έρθει υλική βοήθεια για την καθημερινή διαχείριση και τη διαβίωση των προσφύγων μεταναστών (ιατρικός εξοπλισμός, σκηνές, κουβέρτες κ.λπ.).
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να διασώσει πολιτικό κεφάλαιο αποδεικνύοντας ότι ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό από την προηγούμενη και ότι τα μέτρα της αποδίδουν καρπούς. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κινήσεις αυτές, στοχεύουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και επιφυλάξεις των βορείων και ιδιαίτερα του group Visegrad, με το οποίο επιδιώκει ευρύτερη προσέγγιση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.