Από τον Εμμάνουελ Μακρόν και το Πεντάγωνο έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τις πρώτες δηλώσεις αναγνώρισης της κατάστασης, χωρίς ωστόσο κανένας να θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της, γεγονός που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται.
Ερωτηθείς από τον ιστότοπο Hellas Journal εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σχετικά τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορά της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της»
σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ επισημαίνει ότι
«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα»,
Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.
Με tweet παρενέβη στις εξελίξεις ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν:
«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες και να διαθέσει μια ταχεία βοήθεια για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση».
Είναι όμως σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν αναφορές προς την Τουρκία, καθώς το πρόβλημα με τους πρόσφυγες και την ένταση στα σύνορα, είναι αφενός επί τουρκικού εδάφους και αφετέρου το διακύβευμα είναι η ισορροπία δυνάμεων στην Ιντλίμπ.