Νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία δημιουργεί ο Κορονοϊός, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν, εν χορώ πλέον για τις επιπτώσεις στη δυναμική της ήδη εύθραυστης παγκόσμιας ανάπτυξης και ιδιαίτερα στην αναιμική ευρωπαϊκή.
ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρούν συλλήβδην τις προβλέψεις τους, δημιουργώντας νέες πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις κεντρικές τράπεζες και για την υιοθέτηση νέου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις.
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει τους μεγάλους κινδύνους που εγείρει το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε συνδυασμό με σειρά άλλων ανοιχτών μετώπων, καθώς επίσης και την προοπτική εμφατικής αντίδρασης.
Χαρακτηριστικό του κλίματος ανησυχίας και της αδυναμίας ελέγχου του κορονοίού είναι το γεγονός ότι ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναβάλλουν ή ακόμα και να ματαιώσουν την κοινή Σύνοδό τους που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου. Πρόκειται για το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός της χρονιάς και κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από το 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.
Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός από βιομηχανίες και όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στην τρίτη οικονομία, αυτή της Ευρωζώνης, βρίσκονται σε καραντίνα αναστέλλοντας την οικονομική δραστηριότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές και την παγκόσμια οικονομία.
Μόνο η ανησυχία για τη μετάδοση της επιδημίας έχει διαγράψει μέσα σε λίγες ημέρες αξίες ύψους 300 δισ. δολαρίων από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ΔΝΤ δεν έχει, άλλωστε, κρύψει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός καίριου πλήγματος στην παγκόσμια οικονομία και έχει ήδη υποβαθμίσει κατά 0,1% την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέρεται στην επιδημία, «την πλέον πιεστική πηγή αβεβαιότητας» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία. Τονίζει, μάλιστα, πως τον Ιανουάριο το Ταμείο δεν προέβλεπε τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά τώρα «η επιδημία απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που ήδη δεχόταν πιέσεις από την παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και το Brexit».
Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο οι μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προβλέψεις του ΔΝΤ είναι κατώτερες από τον ιστορικό μέσο όρο, καταδεικνύοντας σαφή τάση αποθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας. Όπερ σημαίνει ότι η προοπτική και δυναμική κάλυψης του μισθολογικού χάσματος, φυλετικών ανισοτήτων και εμπέδωσης της βιώσιμης πλήρους ανάπτυξης, υποχωρεί.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε αύξηση του ρίσκου, υπονόμευση της σταθερότητας σε πολλές χώρες, ακόμα και κοινωνικές αναταραχές σε άλλες.
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ
H παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει απότομα ταχύτητα φέτος προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς όπως επισημαίνει οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού γίνονται ήδη ιδιαιτέρως αισθητές.
Στο «καλύτερο δυνατό» σενάριο ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ μόλις 2,4%, έναντι εκτίμησης για ρυθμούς 2,9% πριν ξεσπάσει η επιδημία του Covid-19. H διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε απώλεια 400 δισ. δολαρίων. Ωστόσο το κόστος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η νέα αυτή πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019 η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε αισθητά, ενώ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους εμφανίστηκε εξαιρετικά αδύναμες, με μεγάλες οικονομίες να βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης. Μεγάλος ασθενής ήταν η Ευρώπη. Ωστόσο υπήρχαν προσδοκίες ότι το 2020 οι συνθήκες θα βελτιωθούν. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η εμφάνιση του νέου κοροναϊού έβαλε σε «καραντίνα» την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό μεταποιητικών αγαθών και μεγαλύτερο καταναλωτή πρώτων υλών στον πλανήτη και στη συνέχεια άρχισε να ασκεί πιέσεις και σε άλλες οικονομίες.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πάντως ανάκαμψη το 2021, με βάση και την εμπειρία που έχει από ανάλογες επιδημίες στο παρελθόν.
Να σημειωθεί ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο του ΟΟΣΑ η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 4,9% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,7%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κινεζική οικονομία θα επανακάμψει το 2021 επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,4%.