Λακωνική ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει τον διπλωματικό Μαραθώνιο που κάνει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα για τη χαλιναγώγηση της Τουρκίας,
Από την πλευρά του Μαξίμου έμφαση δίδεται στην αναγνώριση και από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον αξιωματούχο του Πενταγώνου, του δικαιώματος της Ελλάδας να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.
Αν και η διατύπωση αυτή δεν φέρει συγκεκριμένο μήνυμα, παρά επισημαίνει το αυτονόητο δικαίωμα άμυνας και ελέγχου των συνόρων, το Μαξίμου το επισημαίνει εμφατικά, ως απάντηση στην Τουρκία.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού:
“Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, σήμερα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της, όπως ανακοίνωσε το Μέγταρο Μαξίμου.
Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της”.
Πολιτικά, πάντως, η ανάγκη διεθνούς και δει αμερικανικής νομιμοποίησης για την επιβολή του νόμου στα σύνορα, καταδεικνύει ανασφάλεια για τους χειρισμούς.
Διπλωματικά, η επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αποτελεί ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της εδραίωσης διαύλου επικοινωνίας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ο οποίος, ωστόσο, είναι σαφώς υποδεέστερος από αυτός Τραμπ-Ερντογάν.
Στρατηγικά, πάντως, η Αθήνα αδυνατώντας να εκμαιεύσει αντίστοιχες δηλώσεις από τη Γερμανία, επενδύει στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σηματοδοτώντας μια μάλλον προδιαγεγραμμένη στροφή στις συμμαχίες της Ελλάδας.
Επικοινωνιακά, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να αποδείξει ότι διεθνές κεφάλαιο και δυνατότητες και ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να πάρει αποτελέσματα την κατάλληλη στιγμή, καθώς εσωτερικά, σε τέτοιες περιόδους, αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των συμμαχιών και η πολιτική ικανότητα των ηγετών.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση των ΗΠΑ παραμένει αποστασιοποιημένη και ίσων αποστάσεων, αλλά η προσέγγισή τους στενή. Ως εκ τούτου, το βασικό εξαγώγιμο της συνομιλίας των δύο ηγετών είναι η ετοιμότητα του Λευκού Οίκου έναντι σεναρίων αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να τοποθετεί το προσφυγικό κάτω από την “ενότητα’ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προσέγγιση που οδηγεί, εφόσον ισχύει, στην αυτόνομη ανάληψη της ευρωπαϊκής ευθύνης του προβλήματος. Επίσης, κάτι τέτοιο αφαιρεί την ΕΕ από την εικόνα του προσφυγικού, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί τον βασικό στόχο των πράξεων και κινήσεων του Ταγίπ Ερντογάν.