Ενώ ο ψυχολογικός πόλεμος από την Τουρκία συνεχίζεται με τη συγκέντρωση 13,000 ανθρώπων στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, 10,000 εξ αυτών επιχείρησαν τη νύχτα να περάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, αλλά απωθήθηκαν, εξ αυτών συνελήφθησαν και προστίθενται στους 66 της προηγούμενης νύχτας. Την ίδια στιγμή στα ελληνικά νησιά αρχίζουν να εντείνονται, καθώς οι πιέσεις εντείνονται και ο καιρός βελτιώνεται.
Στην Αθήνα, επιχειρείται η διαχείριση του θέματος τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση, καθώς είναι σαφές ότι τα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά έχουν τεθεί στο “mute”. Ενδεχόμενη αύξηση των ροών, μάλιστα, θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει ανάφλεξη, θέτοντας την ελληνική κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, εκ νέου.
Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, στην Ελλάδα, 9972 άνθρωποι επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλία. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν τα video που κυκλοφόρησαν στο internet και τα οποία δείχνουν δακρυγόνα τούρκικης προέλευσης να έχουν πέσει σε ελληνικό έδαφος.
Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο στρατός τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες.
Περισσότεροι άνθρωποι πέρασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα, καθώς μόνο στη Λέσβο αποβιβάστηκαν και διασώθηκαν περί τους 250 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας και 400 τις τελευταίες 48 ώρες. παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ελληνικής για ανάσχεση των ροών και έτσι ελληνική ακτοφυλακή, νατοϊκές δυνάμεις, frontex και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάζονται να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται αφενός ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να διέλθουν δεν προέρχονται από τους εκτοπισμένους της Ιντλίμπ, αλλά απαντούν στις δηλώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων και αφετέρου ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων υπάρχουν προβοκάτορες οι οποίοι στήνουν σκηνικό έντασης και άλλοι που καθοδηγούν τους ανθρώπους σε επικίνδυνα μονοπάτια ακόμα και στρατιωτικές ζώνες.
Αναλύοντας την ένταση
Όπως ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές. γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.
Από τη 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο Ελληνικό έδαφος.
Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν.
Στον ‘Εβρο βρίσκονται από το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκ. Στεφανής.
13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνοτουρκική μεθόριο
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη νεκρή ζώνη έχουν συγκεντρωθεί περί τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.
Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.
«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».
σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα,
«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη»,
ενώ προσέθεσε ότι:
«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά».
Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.