Μηνύματα στη Μόσχα, την Ουάσιγκτον, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το NATO για την εν εξελίξει αντιπαράθεση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας επιχειρεί να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, εφαρμόζοντας σειρά μέτρων που τροφοδοτούν τον αντιρωσισμό, τον αντιευρωπαϊσμό στην τουρκική κοινωνία, ενώ παράλληλα επαναφέρει την Ατλαντική Συμμαχία ως εν δυνάμει υποστηρικτή και τροφοδότη του τουρκικού υπερεθνικισμού στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι έφοδοι της αστυνομίας στα σπίτια δημοσιογράφων του ρωσικού πρακτορείου Sputnik στην Άγκυρα, αλλά και στις εγκαταστάσεις του στην Άγκυρα, απ’ όπου προσήχθη ο αρχισυντάκτης του, χωρίς να είναι δυνατή η επικοινωνία διπλωματών και δικηγόρων μαζί του. Αυτών κινήσεων είχαν προηγηθεί διαρρήξεις σε σπίτια συντακτών του Sputnik, ενώ η Μόσχα είχε καλέσει την Άγκυρα να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων που διαμένουν, εργάζονται ή επισκέπτονται την Τουρκία, εν μέσω κλιμακούμενου αντιρωσικού κλίματος.
Ο αρχισυντάκτης του Sputnik της Τουρκίας, Μαχίρ Μποζτέπ (Mahir Boztepe), αφέθηκε τελικά ελεύθερος, όπως και οι υπάλληλοι που είχαν προσαχθεί, όπως ανέφερε η αρχισυντάκτρια των RT και Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν.
Σύμφωνα με το γραφείο του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία οδήγησε τον αρχισυντάκτη στη γενική διεύθυνση ασφαλείας.
Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη, με εντολή που εκδόθηκε από την εισαγγελία της πόλης. Άγνωστος παραμένει ο λόγος για τις έρευνες.
Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να δημιουργήσει πίεση στους Ευρωπαίους, ώστε να συμβάλλουν στη χαλιναγώγηση του Άσαντ στο Ινλίμπ, μέσω άσκησης πίεσης στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σε διμερές επίπεδο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση Άγκυρας-Μόσχας για την Ιντλίμπ δεν ανατρέπει -για την ώρα- άλλους κοινούς σχεδιασμούς, αν και θα μπορούσε να διαχυθεί και εκεί. Τουρκία και Ρωσία έχουν συμφωνίες που καλύπτουν μεγάλο εύρος, από την άμυνα και τους S-400, μέχρι τον τουρισμό και το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, σχεδόν ταυτίζονται και τα ενεργειακά τους συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, αν εκφράζονται μέσω διαφορετικών σχεδίων και παραγόντων.
Το ιστορικό των γεγονότων
Το βράδυ του Σαββάτου, οι τρεις υπάλληλοι του Sputnik στην Άγκυρα δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους. Οργανωμένες ομάδες προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων, φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και εκτόξευαν απειλές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκηνικό αυτό θυμίζει έντονα το 2015-16, όταν η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας για τον έλεγχο της Ιντλίμπ οδήγησε στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τη δολοφονία του πιλότου από τουρκικές δυνάμεις. Στη συνέχεια μάλιστα Τούρκος αστυνομικός εκτέλεσε σε δημόσια εκδήλωση τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε τις πρωτοβουλίες στους “γκιουλενιστές”, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κατηγορία που δεν αναγνωρίζουν όμως ούτε οι ΗΠΑ, όπου ζει αυτοεξόριστος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και η ΕΕ, που έχει παράσχει άσυλο σε διωκόμενους του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.