Στην κορυφή και της εγχώριας πολιτικής ατζέντας διατηρεί το προσφυγικό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η πολιτική της Τουρκίας οδήγησε χιλιάδες πρόσφυγες σε Έβρο και νησιά, αναγκάζοντας την Αθήνα να κλείσει τα σύνορα και χρησιμοποιήσει ακόμα και αστυνομική καταστολή για να αποτρέψει την παράνομη διάβασή τους.
Η άμεση σύνδεση του προσφυγικού, με τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στη Συρία, που επιδίωξε η Άγκυρα, δίνει στην Ελλάδα νέες δυνατότητες για την αναβάθμιση του ρόλου και την προβολή πολυεπίπεδων διεκδικήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, του NATO και στη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει νέα σύδκεψη για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της εν εξελίξει κρίσης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καταδεικνύοντας έτσι την αναβάθμιση της ατζέντας επιδιώξεων της Αθήνας.
Επίσης, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηργός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.
Ωστόσο, εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήτοι του υπουργού Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα τις διεθνής επαφές, Γιώργου Κουμουτσάκου.
Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και θα εξεταστούν και οι εξελίξεις που θα υπάρχουν, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι στη διάρκεια της νύχτας ενδέχεται να γίνουν προσπάθειες μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος στον Εβρο.
Όπως διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω twitter αλλά και με δηλώσεις του, πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν παράνομες είσοδοι, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορα.
Ωστόσο, μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει ήδη περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, δια θαλάσσης, όπου ενδεχόμενη άρνηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης δίνει δικαίωμα στην Τουρκία να πραγματοποιήσει, θέτοντας τη βάση για αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ελλάδας για επιχειρησιακή κάλυψη χωρικών υδάτων.
Επαφές Μητσοτάκη
Για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της, μετά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά την Παρασκευή και την Αγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και αντήλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Επίσης, σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Παρασκευής με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.