Η Ρωσία στέλνει δύο πολεμικά πλοία στη Συρία, η Τουρκία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του NATO, ο ΟΗΕ παραμένει σε ρόλο παρατηρητή, οι ΗΠΑ στηρίζουν Ερντογάν και η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεχθεί ορδές προσφύγων, όχι από την Ιντλίμπ, αλλά από τους υφιστάμενους που είναι ήδη στην Τουρκία, καθώς οι Ευρωπαίοι αρνούνται να πάρουν θέση στην όψιμη αντιπαράθεση Τουρκίας-Ρωσίας.
Πριν από λίγο μάλιστα ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να οριοθετηθεί και να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει ανακύψει και να διαμορφωθεί μηχανισμός διαχείρισης τέτοιων κρίσεων.
Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε όλες οι προσπάθειες να συγκεντρωθούν για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Συρία. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας στις συμφωνίες του Σότσι με την Τουρκία για την επαρχία Ιντλίμπ, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης των εντάσεων και ζήτησε την επιβολή τους.
Η Συρία υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, έχει κάθε δικαίωμα να πολεμά κατά των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ και αυτό είναι κάτι που όπως διεμήνυσε η Μόσχα δεν μπορεί να το απαγορεύσει.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε παράλληλα και τα συλλυπητήριά του για την απώλεια Τούρκων στρατιωτών στην επαρχία της Συρίας.
Η Ρωσία στέλνει δυο πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους cruise Kalibr στη Μεσόγειο προς τις ακτές της Συρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου νωρίτερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες.
Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε σήμερα πως οι Τούρκοι στρατιώτες που επλήγησαν από τον βομβαρδισμό της 27ης Φεβρουαρίου δεν έπρεπε να βρίσκονταν σε εκείνη τη περιοχή της Συρίας, και πως η Άγκυρα δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη Μόσχα για τη θέση τους, όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA.
Ωστόσο, όπως ανέφερε το υπουργείο, τα Ρωσικά αεροσκάφη δεν πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στην περιοχή που βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιώτες και η Ρωσία έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει πως ο Συριακός στρατός θα σταματούσε τα πυρά προκειμένου να επιτρέψει την εκκένωση των στρατιωτών.
Ο διεθνής παράγοντας
Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η διεθνής κοινότητα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε πως «αν δεν γίνει τίποτε προς την κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα συνεχίσει να αυξάνεται από ώρα σε ώρα».
«Πυρά» κατά Ρωσίας και Ασαντ εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον, ζητώντας άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων τους στην περιοχή και εκφράζοντας τη στήριξή της προς την Τουρκία.
Από την πλευρά του, του ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ότι προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του.
Σε αυτές τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τη φαρέτρα της μέσω της σύμπλεξης της κρίσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού με την απειλή για τη Δημόσια Υγεία, ώστε να δικαιολογήσει αυξημένα και ενδεχομένως ανορθόδοξα μέτρα φύλαξης των συνόρων και άρνησης πρόσβασης σε αιτούντες άσυλο, καθώς και την πρόσβαση και άλλες πτυχές του μηχανισμού αντίδρασης και πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Ωστόσο, το σχέδιο δεν εντάσσεται στα “συνήθη” και η πολυπλοκότητά του επιτάσσει εισηγήσεις από την External Action Service της ΕΕ, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως στρατιωτικοποιήσει της κρίσης του προσφυγικού, που αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού μηχανισμού αλληλεγγύης της ΕΕ.