Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται πλέον οι αρχές στα σημεία εισόδου της Ελλάδας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, τα ύποπτα δείγματα που αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Παστέρ για εξέταση είναι δεκάδες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα αντίστοιχα περιστατικά που ανακοινώνονται.
Στο μεταξύ, ένα ύποπτο κρούσμα 22χρονης, που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, έχει εντοπιστεί στη Λάρισα, αφού αργά το βράδυ ένα ακόμα μιας 68χρονης, στην ίδια περιοχή κρίθηκε αρνητικό. Σε κατάσταση απομόνωσης νοσηλεύεται και στη Χαλκιδική ένας άνδρας νεαρής ηλικίας ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού αφού πρόσφατα είχε ταξιδέψει με την οικογένειά του, στη Βόρεια Ιταλία. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας και για τα δύο περιστατικά.
Όσον αφορά την 38χρονη, το δείγμα της οποίας κρίθηκε θετικό, η κατάσταση της χαρακτηρίζεται «εξαιρετική», καθώς τα συμπτώματα του ιού είναι «ήπια». Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σε ειδικό θάλαμο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Επίσης, τουλάχιστον 15 άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού της περιβάλλοντος έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους, ενώ οι εξετάσεις αναμένονται σήμερα και αύριο.
Στην κυβέρνηση, μετά από συσκέψεις και την διπλωματική αξιολόγηση της κατάστασης, ιδιαίτερα με την Ιταλία, κρίθηκε υπερβολική η λήψη προληπτικών μέτρων στις πύλες εισόδου, όπερ σε αεροδρόμια και λιμάνια, ενώ δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τα χερσαία σύνορα, δεδομένου ότι ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.
Η Κομισιόν, πιέζει τις χώρες να κινηθούν με σύνεση στην επιβολή μέτρων και ελέγχων, καθώς διακυβεύεται η βιωσιμότητα της ήδη αποδυναμωμένης αλλά λειτουργικής Συνθήκης Σένγκεν.
Σε συναγερμό
Οι ελληνικές αρχές που ήταν εδώ και μια εβδομάδα σε κατάσταση επιφυλακής, από χθες έχουν τεθεί σε συναγερμό, που μεταφράζεται σε αύξηση της ευαισθησίας των κριτηρίων που χρησιμοποιεί το ιατρικό προσωπικό για την αξιολόγηση των περιπτώσεων.
Μέχρι στιγμής, οι φορείς που διενεργούν τους ελέγχους ανταποκρίνονται χρονικά και στον όγκο των δειγμάτων, αλλά είναι άγνωστο που ακριβώς βρίσκεται το σημείο κορεσμού και που ξεκινά ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης, καθώς και το σημείο στο οποίο καταρρέει το σύστημα διάγνωσης. Τα νοσοκομεία που έχουν επιλεγεί ως ασφαλή για τη διαχείριση των κρουσμάτων διαθέτουν ήδη θαλάμους απομόνωσης, οι οποίοι, όμως, επαρκούν για τη διαχείριση μόνο του αρχικού σταδίου ενός επιδημιολογικού ξεσπάσματος.
Τα όρια αυτά, έρχεται να αμβλύνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία αποκτά εκτάκτως υπερεξουσίες για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, επίταξη εξοπλισμού και κλινών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και τη γεωγραφική ανακατανομή προσωπικού.
Χωρίς σχέδιο αντίδρασης
Ωστόσο, ο χειρισμός κρουσμάτων από τις υπάρχουσες δομές, με ενιαίο σύστημα εξαερισμού, όταν ήδη οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν αποδειχθεί γάγγραινα στο ΕΣΥ, είναι κίνηση αυξημένου ρίσκου. Η διακομιδή τους με ασθενοφόρα, η απουσία ειδικών καψουλών μεταφοράς αυξάνει τον κίνδυνο για το προσωπικό πρώτης απόκτησης.
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα προληπτικά μέτρα στις πύλες εισόδου είναι υποτυπώδη, καθώς μετά την αναστολή της σύνδεσης με την Κίνα ταξιδώτες που καταφθάνουν ή μετεπιβιβάζονται στην Ελλάδα από άλλους προορισμούς δεν ελέγχονται, στα αεροδρόμια. Ακόμα πιο χαοτική είναι η κατάσταση στα λιμάνια, όπου ο αρχικός πανικός και η εμπλοκή με στο εμπόριο, δεν επιλύθηκε, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί πρωτόκολλα αντίδρασης, προληπτικά μέτρα και σχέδιο αποκατάστασης λειτουργικότητας μετά από ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Τα αεροδρόμια και πιθανότατα και τα τρένα αναμένουν την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης από τον ΕΟΔΥ, το οποίο όμως ακόμα δεν έχουν λάβει.
Όπερ σημαίνει, ότι αφενός ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού είναι μεγάλος, το ενδεχόμενο επιμολύνσεων εκθετικά μεγαλύτερο και η δυνατότητα περιορισμού του ιού σε συγκεκριμένο σημείο ανύπαρκτη. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε δυνητικά ανυπολόγιστο οικονομικά πλήγμα στο εμπόριο και ακόμα μεγαλύτερο στην εμπιστοσύνη υπαλλήλων, συνεργατών και εξωτερικών παραγόντων.
Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί αύριο, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου θετικού κρούσματος, συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας ΟΛΠ, ΟΛΘ και Λιμένων. Προφανώς αντίστοιχες διεργασίες πρέπει να υπάρχουν για αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, συνοριακές διαβάσεις και εν συνεχεία για ξενοδοχεία.
Οι επιπτώσεις αυτές, είναι όμως μόνο η αρχή, καθώς, όπως έχει προειδοποιήσει το ΔΝΤ, οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι σημαντικές και πολυεπίπεδες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος εργαλειοποίησης του κορονοϊού και για την πρόκληση κοινωνικών αναταραχών, σενάριο που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ιταλία.
To Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ΄επανάληψη επισημάνει τους κινδύνους για οικονομία και κοινωνία από τον πανικό που ακολουθεί την επιβεβαίωση των κρουσμάτων και ενδεχόμενο ξέσπασμα του ιού.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι με υπέρυθρα θερμόμετρα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς ή ακόμα και παραπλανητικοί.
Πρωτόκολλο απάντησης-αποκατάστασης
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε πρωτόκολλο απάντησης, πάντως, στην περίπτωση της 38χρονης, ακολουθήθηκαν οι εξής ενέργειες:
- Εντοπισμός ανθρώπων που είχε έρθει σε άμεση επαφή
- Υπολογίζονται σε 15 άτομα τα οποία έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και έχει γίνει δειγματοληψία, ωστόσο κανένας δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ο ιός, βέβαια, είναι ασυμπτωματικός έως και για 15 ημέρες, ενώ μεταδίδεται και κατά τη διάρκεια της επώασης.
- Σε επιδημιολογική παρακολούθηση έχει τεθεί και μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που βρέθηκε σε κοινούς χώρους, χωρίς ωστόσο να απομονωθούν, καθώς δεν είχαν επαφή και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος
- Καταγραφή και απολύμανση σημείων απ΄όπου πέρασε
- Το απολυμάνθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και
- Κλειστό θα παραμείνει την Πέμπτη (27/2) το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φέρεται ότι είναι μαθητής το ανήλικο παιδί της 38χρονης. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους.