Έμφαση στη γεωοικονομική διάσταση της διμερούς σχέσης Ελλάδας-Βουλγαρίας θα επιχειρήσουν να δώσουν σήμερα, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών που συναντώνται στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο του του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στο οποίο θα παραστούν και οι πρωθυπουργοί, οι οποίοι βέβαια θα αναδείξουν και τη γεωπολιτική πλευρά, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στα ελληνοτουρκικά και στο ρόλο της Βουλγαρίας στην περιοχή.
Οι πρωθυπουργοί θα εκφωνήσουν κοινή διακήρυξη, η σύνταξη της οποίας αποδείχθηκε ιδιαίτερη πρόκληση εξαιτίας των πολλών ευαίσθητων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, κυρίως στις σχέσεις τους με την ΕΕ και άλλες χώρες. Το μεταναστευτικό, τα ενεργειακά και ο ρόλος τρίτων χωρών στην περιοχή αποτελούν πεδία, που τα επιτελεία των δύο χωρών αλλά και σε επίπεδο υπουργείων αντιπαρατίθενται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο ακολουθεί τη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας επιχειρήθηκε η αμφίπλευρη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν στην έγκριση και αποστολή προσκλήσεων έναρξης διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη
Το φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, αν και είναι περισσότερο εθιμοτυπικού χαρακτήρα, καθώς πολλές από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν δεν είναι ακόμα ώριμες, αποτελεί τόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και για τον Μπόικο Μπορίσοφ, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξουν την εσωτερική πολιτική ατζέντα, που ταλανίζει αμφότερες τις κυβερνήσεις.
Στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, των επενδύσεων, του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας.
Μέχρι στιγμής, η βουλγάρικη αντιπροσωπεία προβάλει έντονες ενστάσεις στο ελληνικό κείμενο, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, καθώς υπάρχουν αισθητές διαφορές ως προς το μήνυμα που επιθυμεί κάθε πλευρά να περάσει στο εσωτερικό και το διεθνές ακροατήριο. Η εδραίωση του Turk Stream και η διοχέτευση μέσω αυτού του ρωσικού φυσικού αερίου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες. Η Βουλγαρία, βέβαια, συνεχίζει να τιμολογεί και να εισπράττει “κόμιστρα” για το αέριο που έρχεται στην Ελλάδα, το οποίο περνά μέσα από το βουλγάρικο δίκτυο, μετά τον Turk Stream, μιας και η διμερής σύμβαση Βουλγαρίας-Ρωσίας παραμένει εν ισχύ.
Από την ελληνική πλευρά στις εργασίες θα συμμετέχουν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών για οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ενώ από τη βουλγαρική οι ομόλογοι τους υπουργοί.
Το πρόγραμμα των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου έχει ως εξής:
- Στις 8.30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
- Στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ.
- Στις 11.30, θα αρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.
- Στις 13.15, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπορίσοφ θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο και αμέσως μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του.