Εκτός ελέγχου τείνει να ξεφύγει η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα σε Χίο και Λέσβο, καθώς η σφοδρότητα των συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις, έχει περάσει σε νέο επίπεδο, με χρήση δακρυγόνων έναντι όλων και εισβολή κατοίκων σε ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι νεοαφιχθείσες δυνάμεις των ΜΑΤ.
Τραυματίες πολίτες, ηλικιωμένοι παιδιά και επιθέσεις σε αστυνομικούς εν ώρα… ύπνου στα δωμάτιά τους, είναι τα πιο πρόσφατα περιστατικά βίας, όχι όμως και τα τελευταία. Το ενδεχόμενο σοβαρών τραυματισμών ή ακόμα και νεκρών είναι πλέον ορατό.
Πολιτικά, η επιλογή τριών νησιών για την εστίαση της κρίσης με το προσφυγικό αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, απόλυτα συνειδητή και υπολογισμένη επιλογή, καθώς περιορίζεται απριόρι το πολιτικό κόστος και δίδεται μήνυμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό και εξωτερικό. Στο Μαξίμου έχουν υπολογίσει ακόμα και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης και διαγραφής των τοπικών βουλευτών, ενώ εκτιμάται ότι θα το αντιμετωπίσουν, αν προλάβουν, μέσω ανασχηματισμού και τοποθέτησής τους σε κρίσιμες θέσεις στα υπουργεία Οικονομίας, Γεωργίας και Τουρισμού.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να λάβουν απρόβλεπτη τροπή, καθιστώντας αναπόδραστη την εξάπλωση της κρίσης. Η υπέρβαση των πολιτικών γραμμών, η δημιουργία ενιαίου μετώπου αντίδρασης, ανεξαρτήτως παρατάξεων και η εκδηλωμένη τάση προσφυγής στη βία, αποτελούν ενδείξεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού, μόλις χθες, σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας, καθώς η φημολογία είναι αρχίσει να αποκτά δυναμική και εκτός Ελλάδας.
Επιπλοκές, όμως, θα μπορούσε να έχει και σε διπλωματικό επίπεδο η δημιουργηθείσα κατάσταση στο προσφυγικό, καθώς όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, καταδεικνύουν δυσαρμονία τοπικών κοινωνιών και κυβέρνδησης, δημιουργώντας χώρο για τη δράση αντιδραστικών και ακροδεξιών ομάδων, όξυνση της στάσης του Λιμενικού και του Στρατού απέναντι στους πρόσφυγες και διάχυση της βίας. Το σκηνικό αυτό αποτελεί θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάλλιστα προς όφελός του ο Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις πιέσεις μέσω των ροών, που έχει πολλάκις εργαλειοποιήσει.
Υπάρχει βέβαια και η οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς με δεδομένο το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, την ένταση στα γεωπολιτικά, η ανάδειξη της κρίσης του μεταναστευτικού σε μείζον, σε μια περίοδο που η τουρκική λίρα διολισθαίνει, θα μπορούσε να πλήξει καίρια την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Πρόκειται για τον κλάδο στον οποίο στηρίζονται οι οικονομίες των νησιών και ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της κίνησης, σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων από πρόσφυγες και μετανάστες, θα μπορούσε να υποσκάψει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής σταθερότητας των νησιών, δημιουργώντας πολλαπλές πιέσεις που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν σε τοπικό ή ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο.
Συνεπώς, οι πιέσεις αύξησης του πολιτικού ρίσκου, εντείνονται, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και το ενδεχόμενο αστοχιών στην οικονομία, προβλήματων στα εθνικά θέματα και κλιμάκωσης εσωτερικών και εξωτερικών εστιών έντασης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε εκλογές. Σε ένα τόσο ακραίο σενάριο, οι στόχοι για νέες επενδύσεις.
Εισβολή σε ξενοδοχεία με αστυνομικούς στη Χίο
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τοπικό site alithia.gr στη Χίο, πολίτες κατευθύνθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο μετά την κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο της πόλης και της πορείας που ακολούθησε στην Αστυνομία. Οι πολίτες ήταν εκτός ελέγχου, εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και στα δωμάτια που κοιμόντουσαν οι αστυνομικοί και τους επιτέθηκαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν τραυματιστεί 3 αστυνομικοί, ενώ με επέμβαση αξιωματούχου στη Δ/νση Αστυνομίας Χίου τα πνεύματα αυτήν την ώρα φαίνεται ότι έχουν κατευναστεί.
Γενική απεργία και άγριο ξύλο
Εκτός κάθε ελέγχου τελεί η κατάσταση στη Λέσβο, καθώς συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Φωτιές, οδοφράγματα και χημικά.
Κάτοικοι έχουν ανάψει φωτιές, ενώ πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Στο σημείο έχουν ήδη σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες πυρκαγιάς.