Την αναβάθμιση της συζήτησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, σηματοδότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντώντας τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς Αθήνα και Παρίσι έχουν δηλώσει ότι συντονίζονται πολιτικά και εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις στους τομείς της Άμυνας και της Ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έρχεται στην Αθήνα, αφού ολοκληρώθηκαν οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Γαλλίας με τη συμμετοχή γαλλικού ελικοπτεροφόρου και του αεροπλανοφόρου, καθώς και μετά την περαίωση αντίστοιχων γυμνασίων με την Κύπρο.
Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, και ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος.
Αθήνα και Παρίσι επαναβεβαίωσαν την άμεση, μέχρι τον Ιούνιο, υλοποίηση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ασφαλείας η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία.
Η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, έχει καταθέσει αρχικό-διερευνητικό αίτημα για την αγορά τουλάχιστον μιας φρεγάτας Belh@rra, αν και όλα δείχνουν ότι στόχος είναι τα δύο πλοία, ενώ οι διαβουλεύσεις εστιάζονται στα πρόσθετα οπλικά συστήματα και το κόστος που αυτά θα έχουν συνολικά. Η Ελλάδα, επίσης, επιμένει σε αίτημα πρόσθετης στήριξης από τη Γαλλία, μέσω της ενοικίασης άλλης φρεγάτας. Οι δύο πλευρές συζητούν και το ενδεχόμενο από κοινού ναυπήγησης ταχέων σκαφών, για την επίτευξη του οποίου ωστόσο πρέπει να λυθεί σειρά προβλημάτων.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, που είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση και με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, μεταξύ άλλων, επανέλαβε το αίτημα της χώρας της για συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στην υποσαχάρια Αφρική, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Η Γαλλία, που διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή έχασε προσφάτως 13 στρατιωτικούς μετά από ενέδρα που έστησαν σε ελικόπτερο μαχητές του ISIS.