Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι ενδείξεις για την οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικές, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, το γεωπολιτικό ρίσκο εντείνεται και ο κορονοϊός πλήττει τη γειτονική Ιταλία, απειλώντας πλέον άμεσα στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με ημερήσιες απώλειες της τάξης του 9%, έχοντας εξαφανίζει 5,2 δισ., σε όρους κεφαλαιοποιήσεων από το ταμπλό.
Βαριές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία υποχωρούν πάνω από το 4%.
Στην Ελλάδα η πτώση επιταχύνθηκε από τα margin calls, καθώς μετά το -4%, χρηματιστηριακές εταιρίες έκλεισαν επιθετικά, ακόμα και μονομερώς θέσεις πελατών , σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές τους. Εν συνεχεία, όταν η αγορά βρέθηκε στο -6%, ενεργοποιήθηκαν αυτόματες εντολές stop loss από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενώ από το -2% και κάτω αυξανόταν γεωμετρικά το open interest στα short συμβόλαια.
Η αξία των συναλλαγών μια ώρα πριν από το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης ξεπερνά τα 130 εκατ. και είναι σημαντικά ενισχυμένος με τη συναλλακτική δραστηριότητα όλων των προηγούμενων ημερών, ένδειξη ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς δείχνει ότι η προσφορά δεν εξαντλείται, παρά τη μεγάλη πτώση.
Αν και τα ελληνικά media αποδίδουν την πτώση μονόπλευρα στον κορονοϊό, αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται, παρά τις συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η Κύπρος προωθεί το πρόγραμμα γεωτρήσεών της, η Ελλάδα ανακοινώνει μετ επιτάσεως την ενίσχυση των δυνάμεών της στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας νέων υποδομών στην Κρήτη και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινά, πλέον, υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Η τάση, πάντως, είναι αρνητική διεθνώς, καθώς το πρωί οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, ο χρυσός σε υψηλά 7ετίας και το πετρέλαιο στο κόκκινο. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξέφυγε από κάθε όριο. Πτωτικά άνοιξε και η Wall Street, καθώς το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας.