Προοπτική περαιτέρω αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Ελλάδα ξεδιπλώνει στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, απαντώντας στην προαναγγελία ερευνών και γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοιχτά της Κρήτης.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία εδραίωσης μόνιμης ναυτικής δύναμης στην Κρήτη, με τη δημιουργία Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ). Ο νέος διοικητικός σχηματισμός θα έχει έδρα τον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα.
Αν και πρόκειται για απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την διαμόρφωση πλέγματος προστασίας του East Med και των ερευνών στα ελληνικά οικόπεδα, εν τούτοις η επίσπευση υπό συνθήκες κλιμακούμενης έντασης με την Άγκυρα, προκαλεί ευρύτερες ανησυχίες.
Χρονικά, το εγχείρημα ακολουθεί τη συμφωνία στην ΕΕ για τη μετεξέλιξη της επιχείρισης “Sophia”, που θα λάβει χαρακτήρα επιτήρησης του εμπάργκο όπλων, στην οποία έχει εκφράσει βούληση συμμετοχής και η Ελλάδα.
Ωστόσο, η σαφής στήριξη στον μη αναγνωρισμένο από την ΕΕ, στρατάρχη Χαφτάρ και η πλήρης ρήξη με την πλευρά της αναγνωρισμένης GNA του Σάρατζ, αναμένεται να αποτελέσουν αγκάθια στην προσπάθεια της Αθήνας να διαδραματίσει ενεργό και ηγετικό ρόλο στην αποστολή.
Στρατηγική ικανότητα
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της “Καθημερινής” το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, αναπτύσσει και στρατηγικά δυνατότητα παρέμβασης στην περιοχή, για την επίτευξη της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή και ασκήσεις με υποβρύχια, τα οποία έφθασαν από τα δυτικά της Κρήτης, έως και το Καστελλόριζο.
Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Βασίλης Νέδος αναφέρεται ότι:
“Το Π.Ν. πραγματοποιεί εντατικές προσπάθειες ώστε να είναι δυνατή η μόνιμη στάθμευση τριών μονάδων στην Κρήτη, στο πλαίσιο της ΔΕΑΜ.
Ενα υποβρύχιο και μία φρεγάτα θα σταθμεύουν μόνιμα στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, όπου ήδη υφίστανται υποδομές για τη στέγαση περίπου 500 ατόμων (κάποια από τα κτίρια ανεγέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα πλεονάζοντα της επέκτασης της παρακείμενης νατοϊκής βάσης). Στην «ομπρέλα» της ΔΕΑΜ θα είναι ενταγμένη και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, στην Ανατολική Κρήτη”.
ο αρθρογράφος, μάλιστα, επισημαίνει ότι:
“Εκεί, θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια πυραυλάκατος της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, με προφανή την στόχευση ενίσχυσης των δυνατοτήτων παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Οι κινήσεις αυτές, είναι βέβαια από καιρό γνωστές και δεν αιφνιδιάζουν την Τουρκία, ενώ έχουν επικοινωνηθεί σε εταίρους και NATO, έτσι ώστε να μην θεωρηθούν εκτός πλαισίου και σχεδιασμού. Δεν παύουν όμως, να ενισχύουν την προοπτική στρατιωτικοποίησης της ανατολικής Μεσογείου, αυξάνοντας βραχυχρόνια -τουλάχιστον- το γεωπολιτικό ρίσκο και τον κίνδυνο εμπλοκών.