Την επαναφορά της Ιντλίμπ σε καθεστώς τουρκορωσικής κηδεμονίας, παρά την επέλαση των δυνάμεων του Άσαντ, που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στη Συμφωνία του Σότσι του 2018.
Όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία και το Κρεμλίνο χθες, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συμφώνησαν εκ νέου στην τήρηση της συμφωνίας του Σότσι που υπέγραψαν το 2018. Ωστόσο, η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων που είχε τότε ματαιωθεί, τώρα απλά ανακόπτεται, καθώς είχε ξεκινήσει και βρισκόταν σε εξέλιξη, μέχρι που παρενέβη η Τουρκία.
Ενώ τουρκικές και ρώσικες δυνάμεις να δοκιμάζουν τα όριά τους στην Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να χαλιναγωγήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου οι δυνάμεις σφυροκοπούν τουρκικές θέσεις. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να κατέστησε σαφή τη δυσανεξία του ιδίου και της Δαμασκού στους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα αντάρτες, τους οποίους κατατάσσει στους τζιχαντιστές του μετώπου Al-Nusra και της Al Qaeda.
Μερικές ώρες νωρίτερα, όμως, η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμάνουελ Μακρόν ανέλαβαν μια ακόμη πρωτοβουλία για τη Συρία,. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ανοιχτή σε διάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πούτιν, εν συνεχεία, έθεσε το νέο πλαίσιο λύσης που δημιουργείται στον Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, o Ρώσος πρόεδρος αποκόμισε την εκ νέου δέσμευση του Τούρκου προέδρου στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι το 2018.
Ακόμα παραμένει ασαφές αν οι δυνάμεις του Άσαντ θα υπαναχωρήσουν, από τις περιοχές που προσφάτως κατέλαβαν, ή αν θα αντικατασταθούν από τουρκικές δυνάμεις. Όπως προκύπτει, καίριο σημείο για τις διαπραγματεύσεις αποτελεί η σύνθεση των δυνάμεων που ελέγχουν τις περιοχές. Η πλευρά Πούτιν-Άσαντ δεν αποδέχεται μεγάλο μέρος των ανταρτών, ενώ ο Ερντογάν αντιδρά στη συστράτευση Άσαντ-YPG.
Ανοιχτοί δίαυλοι
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Άγκυρα για το θέμα αυτό.
«Η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι πραγματικά ανησυχητική. Η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση. Θα θέλαμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τα χειρότερα σενάρια», είπε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία στο Ιντλίμπ.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως «τα συριακά στρατεύματα πολεμούν εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιντλίμπ» και «αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες εναντίον του συριακού στρατού και πρέπει να εξαλειφθούν».
Φόβοι ΟΗΕ για «λουτρό αίματος»
Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν σήμερα την έκκλησή τους για διακοπή των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, εκφράζοντας τον φόβο ότι η βία «μπορεί να καταλήξει σε λουτρό αίματος».
Περίπου το 60% των 900.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά έχουν εγκλωβιστεί σε έναν όλο και περισσότερο συρρικνούμενο χώρο, είναι παιδιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η «αδιάκοπη βία» πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό «που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος», είπε.
Η συμφωνία του Σότσι
Το 2018 η Τουρκία παρενέβη επίσης στην Ιντλίμπ επιχειρώντας και επιτυγχάνοντας να ανακόψει επίθεση της Ρωσίας στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που ελέγχουν το 60% της περιοχής και τους οποίους η Μόσχα θεωρεί τρομοκράτες. Πούτιν και Ερντογάν, τότε, συναντήθηκαν στο Σότσι όπου συμφώνησαν στη διατήρηση του status quo στην περιοχή και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας-αποκλιμάκωσης με πλάτος 15-20 χιλιόμετρα.
Επίσης, η απόφαση αυτή την οποία υποστήριξε και το συριακό καθεστώς προέβλεπε ότι ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες στην περιοχή και ότι όλα τα βαρέα όπλα αλλά και οι ριζοσπαστικές ομάδες ανταρτών, όπως το Μέτωπο Νόσρα θα απομακρυνθούν από εκεί έως τις 10 Οκτωβρίου.
Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται σε ποσοστό 60% από την τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Γαλλο-γερμανική παρέμβαση
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας διεμήνυσαν στον Τούρκο πρόεδρο, ότι η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ απαιτεί μια πολιτική λύση και ζήτησαν να συναντηθούν σύντομα οι τρεις τους με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ «εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι άμαχοι και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες περί χιλιάδων Σύρων που φεύγουν προς τα σύνορα με την Τουρκία είναι λανθασμένες και προέτρεψε την Άγκυρα να επιτρέψει στους κατοίκους της Ιντλίμπ να περάσουν σε άλλες περιοχές της Συρίας.