Ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, παρείχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επαναλαμβάνοντας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, ενώ υποστήριξε ότι δεν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Βέβαια, ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας» και ότι «εργάζεται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».
Η προσέγγιση αυτή, διαφοροποιείται από παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου, ο οποίος είχε διαψεύσει την ύπαρξη αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας για την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο.
Οι δηλώσεις Πάιατ συμπίπτουν με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και με το μικρής έκτασης διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στο NATO.
Ο Τζέφρι Πάιατ, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι
«όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Παράλληλα, έσπευσε να προσδιορίσει, ότι «Ισχύει για τα νησιά ως γενικός κανόνας» όπως είπε σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως η άποψη των ΗΠΑ για τα νησιά
«ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης».
Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας» και ότι «εργάζεται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».
Ειδικά για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Σαράτζ στη Λιβύης, ο κ. Πάιατ τόνισε πως «δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
«Η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ ξεκάθαρα για το ίδιο το Μνημόνιο, το οποίο θεωρούμε αποσταθεροποιητικό για την περιοχή κι έχω επίσης ξεκαθαρίσει την νομική ερμηνεία των ΗΠΑ για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και του ότι, το Μνημόνιο δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας»,
είπε και συμπλήρωσε:
«Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις. Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση».
Βέβαια, αντικείμενο αντιπαράθεσης με την Τουρκία δεν είναι το “αν” τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά τα κριτήρια προσδιορισμού της, καθώς και η σύγκρουση υφαλοκρηπίδας νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, καθώς η Άγκυρα υποβαθμίζει τα δικαιώματα των νησιών, χωρίς ωστόσο να τα εξαλείφει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η διατύπωση του για την επίτευξη “φυσιολογικής σχέσης” στο Αιγαίο.
«Νομίζω η άλλη βασική αρχή είναι πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμφωνούν στο να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό ήταν και το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε από την πολύ πετυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, το οποίο επιβεβαιώθηκε από το ιστορικής σημασίας γράμμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο, μόλις πριν από δυο εβδομάδες, το οποίο ξεδιπλώνει ξεκάθαρα την δέσμευση της Ουάσιγκτον να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και να στηρίξει την ασφάλειά της, αφού συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή»,
είπε ακόμα.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς φύση και θέση εκπροσωπεί όχι μόνο το Πεντάγωνο και την διπλωματία, αλλά αποτελεί εντεταλμένο εκπρόσωπο του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ.