Να διαμορφώσει σκηνικό αποδοχής της πολιτικής του, επιχείρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, επικαλούμενος τον δήθεν συμβιβασμό της Ελλάδας με το καθεστώς που επιχειρεί να διαμορφώσει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και παρατήρησε τις κινήσεις ανατροπής του τουρκολυβικού Μνημονίου από την ΕΕ.
Η νέα αυτή πρόκληση, έρχεται ταυτόχρονα με το δημοσίευμα της Yeni Safak για την αδειοδότηση του Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετά την επικείμενη ανάρτηση των σχετικών χαρτών από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για την αποστολή του τρίτου γεωτρύπανου, στην περιοχή, το οποίο μόλις αγοράστηκε από την Τουρκία, έναντι 37,5 εκατ. δολαρίων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον της τουρκικής βουλής υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη
«ενδυναμώνονται οι μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».
Σε άλλο σημείο, ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να αντικρούσει τις ενέργειες της ΕΕ για την ακύρωση του Μνημονίου με τη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις ούτε στη “στεριά, ούτε στη θάλασσα”. Συνεχίζοντας όμως αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής,
«έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να αποδέχονται το καθεστώς που έχουμε επιβάλει στη Μεσόγειο».
Η παρέμβαση αυτή του Τούρκου προέδρου αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση. Από τη μια πλευρά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές ανοίγουν ζητήματα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και τουρκικών δικαιωμάτων, ενώ η αντιπολίτευση αφενός τηρεί εξαιρετικά χαμηλούς τόνους στα εθνικά θέματα και αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε μάλιστα αναφορά στην “ανάγκη επώδυνων γεωπολιτικών συμβιβασμών”, ενώπιον της γαλλικής γερουσίας, αναφερόμενος βέβαια στην ΕΕ και όχι στην Ελλάδα, αλλά οι συμβοίσμοί αυτές τις στιγμές είναι καταλυτικοί.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πολιτική πρακτική που ακολουθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητα – GNA) υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου, καθορίζοντας κοινά σύνορα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών.
Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση, καταγγέλλοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και εξηγώντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.