Κίνηση στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία αποτελεί η επίθεση του Μελβούτ Τσαβούσογλου στον απερχόμενο πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο, απαντώντας στις δηλώσεις του για τον εθνικό προσδιορισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Η επιλογή της Άγκυρας να απαντήσει στον Προκόπη Παυλόπουλο, μιας εβδομάδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα και ενώ σειρά άλλων μετώπων στις διμερείς σχέσεις παραμένουν ανοιχτά, έχει υψηλή σημειολογική, πολιτική και διπλωματική αξία, γεγονός που την καθιστά στρατηγική.
Η απάντηση της Τουρκίας δια στόματος του Μελβούτ Τσαβούσογλου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί να εκληφθεί ως αυτοσυγκράτηση της Άγκυρας, καθώς “σήκωσε, μεν, το γάντι”, αλλά κατέβασε το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Θα μπορούσε ακόμα και να είναι υποβάθμιση των δηλώσεων του αρχηγού του ελληνικού κράτους, δεδομένου ότι αυτός αποχωρεί.
Επίσης, η μεταχρονολογημένη απάντηση, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τα ΜΟΕ, στο πλαίσιο των οποίων συζητούνται και μηχανισμοί εκτόνωσης κρίσεων στον Έβρο, αποτελεί σαφή θέση της Άγκυρας, να θέτει τα θέματα στο δικό της πλαίσιο, αξιώνοντας ad hoc συμμόρφωση στο Διεθνές Δίκαιο από την Ελλάδα.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η διαφωνία Ελλάδας-Τουρκίας όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι ο εθνικός προσδιορισμός της, καθώς η Αθήνα την χαρακτηρίζει ελληνική, αλλά η Άγκυρα ως τουρκική. Για το θέμα έχουν εκδοθεί και αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε υποθέσεις που η Ελλάδα έχει χάσει.
Σε μήνυμά του σήμερα στο twitter, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι
«ο Πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε ξανά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ό,τι κι αν λέτε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και τουρκική θα παραμείνει»,
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά για μουσουλμανική μειονότητα, είχε δηλώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή στη Ροδόπη, στις 10 Φεβρουαρίου για την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, στην περιοχή της Ροδόπης, πως
«Ευρισκόμενος –θα το επαναλάβω- σε αυτή την ακριτική γωνιά της Πατρίδας μας, την Ελληνική Θράκη, οφείλω να εκθέσω, όπως το πράττω πάντοτε κατά την αποστολή μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τις Εθνικές μας Θέσεις για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργήσει η τουρκική προκλητικότητα, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Η αναφορά του σε αυτό το θέμα έγινε στις 18 Ιανουαρίου κατά την επίσκεψη του στον Έβρο όπου, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει:
«Θα ήθελα, από εδώ, την Ελληνική Θράκη, και από αυτόν τον Τόπο δημιουργίας και ενότητας, όπως και ειρηνικής -θα έλεγα υποδειγματικής- συνύπαρξης Ελλήνων Χριστιανών και Ελλήνων Μουσουλμάνων υπό όρους ισότητας και ισονομίας, όπως άλλωστε επιβάλλεται σε κάθε Δυτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, να υπογραμμίσω ότι για να συνεχίσουμε εμείς, οι Έλληνες, μια παράδοση επιτευγμάτων εφάμιλλων ή ακόμη πιο σπουδαίων από εκείνα των Προγόνων σας και Προγόνων μας, οφείλουμε ν’ αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις και τους κινδύνους, ιδίως δε να υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια υπό όρους αρραγούς ενότητας. Κατ’ εξοχήν δε αυτά που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία».