Εκλογές, υποτιμήσεις νομισμάτων και πραξικοπήματα δεν προαναγγέλλονται, λένε τα γνωμικά της πολιτικής και της οικονομίας και η διεθνής εμπειρία. Συνήθως, μάλιστα όταν κάτι τέτοιο διαρρέεται ή προαναγγέλλεται στόχος είναι να “καεί”. Αυτό φαίνεται ότι συνέβη με την έκθεση του αμερικανικού think tank, RAND.
Η έκθεση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες δημοσίως, που σημαίνει ότι είναι γνωστή στις υπηρεσίες πληροφοριών από καιρό, δεν είναι τυχαία. Αν και πολλοί στην Ελλάδα, κυρίως, υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένδειξη των προθέσεων των ΗΠΑ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται -μάλλον- για το εντελώς αντίθετο.
Αν μη τι άλλο, η έκθεση του RAND πιστοποιεί τη διάσταση απόψεων μεταξύ Λευκού Οίκου, Πενταγώνου, State Department και Κογκρέσου, ενώ εκθέτει το αμερικανικό βαθύ κράτος και τις υπηρεσίες πληροφοριών που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εξελίξεις, αυτές όμως, αναμένεται να έχουν αντίκτυπο και εσωτερικά στην Τουρκία, ενισχύοντας τη συσπείρωση γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου υποχωρούσε, παρά την έξαρση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Τι λέει η έκθεση του RAND
Στην έκθεση του RAND Corporation για τον αμερικανικό στρατό επισημαίνεται ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να «καρατομήσει» εκατοντάδες αξιωματούχους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έχει πυροδοτήσει έντονη δυσφορία στους κόλπους του τουρκικού στρατού.
Το RAND όμως βάλθηκε να ξαναγράψει αιώνες ιστορίας, ή μήπως όχι;
«Μεσαίας βαθμίδας αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανήσυχοι για πιθανή απομάκρυνσή τους»
αναφέρει η έκθεση και προειδοποιεί:
«Η δυσφορία αυτή θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή και ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει αυτή την απειλή σοβαρά υπόψη».
Με τον τρόπο αυτό η έκθεση στοχοποιεί συγκεκριμένες βαθμίδες αξιωματικών και δίνει ώθηση σε ένα νέο “ξεσκαρτάρισμα” από τον Ταγίπ Ερντογάν, με τη μορφή αποπομπών, διώξεων και επιθετικών μέτρων ελέγχου.
Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν συζητήσει το ζήτημα σε κλειστούς κύκλους, αν και το κυρίαρχο αίσθημα στην Άγκυρα είναι ότι πρόκειται απλώς για φήμες και όχι για συγκροτημένο σχέδιο πολιτειακής εκτροπής. Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι δεν έχασαν ωστόσο την ευκαιρία να δώσουν έμφαση στα καμπανάκια της έκθεσης και αναφέρουν ότι ένα πραξικόπημα θα μπορούσε να βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας.
Ο Γιουσούφ Καπλάν, συντηρητικός αρθρογράφος της Yeni Safak εκτίμησε μάλιστα ότι το επόμενο πραξικόπημα θα οργανωθεί από κεμαλιστικές – κοσμικές δυνάμεις εντός του στρατού και όχι από το δίκτυο Χιζμέτ. Η κεμαλική αντιπολίτευση απαντά πως πρόκειται για «παραμύθια της κυβέρνησης».
«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων. Ας αφήσουμε στην άκρη τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε» σχολίασε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ τόνισε πως «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία».
Η συζήτηση για πιθανό πραξικόπημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ξεκαθάρισε.
Προσφάτως ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση κατά του Μπαχτσελί, ενώ έχει στοχοποιήσει και τον διαφαινόμενο διάδοχό του, δήμαρχο της Κωσνταντιβούπολης.
Ακολουθεί η επίμαχη δημοσίευση