Εν μέσω έντονης κινητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ασκήσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και υπό τη σκιά νέου μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού προηγούμενες συζητήσεις, που είχαν τελεσφορήσει δεν υπογράφηκαν λόγω της αλλαγής κυβέρνησης.
Μετά από μια βραχύβια -όπως αναμενόταν και αποδείχθηκε- εκτόνωση, η Τουρκία ανέβασε εκ νέου τους τόνους στο Αιγαίο, αποφεύγοντας όμως τις υψηλού επιπέδου προκλήσεις και εμμένοντας στις παραβιάσεις.
Έτσι, την πρώτη ημέρα των συζητήσεων, η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέδειξε με σαφήνεια ότι το casus beli για ενδεχόμενη χωροθέτηση αιγιαλίτιδας ζώνης και επέκταση χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια, υφίσταται. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν υπερπτήσεις, που αποτελούν την ποιοτική εκτόνωση, αλλά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες.
Από πλευράς της Άγκυρας επιχειρείται η ποιοτική αποκλιμάκωση να περάσει ως βήμα καλής θέλησης στην έναρξη των ΜΟΕ, όπως και η απραξία των προηγουμένων δύο ημερών. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να περάσει ως υποχώρηση τα βήματα συμμόρφωσης, ζητώντας αντίστοιχα από την Ελλάδα.
Από ελληνικής πλευράς στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν δίαυλοι επικοινωνίας που φαίνεται ότι έχουν αποκοπεί ή έχουν απαξιωθεί. Έτσι, επί τάπητος τέθηκε ήδη, η επαναλειτουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ των Αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, στη Λάρισα και τη Σμύρνη, καθώς παράλληλα και η εδραίωση μηχανισμών αποκλιμάκωσης σε τοπικό-αποκεντρωμένο επίπεδο στον Έβρο.
Η τουρκική αντιπροσωπεία απέφυγε να θέσει θέματα, αλλά αντ΄ αυτού επένδυσε στην προσπάθεια κατοχύρωσης των παραβιάσεων, προκλήσεων και εντάσεων ως κανονικότητα, από την οποία θα υπαναχωρήσει, επιδιώκοντας αντίστοιχα ανταλλάγματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 34 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τέσσρις εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε αερομαχίες.