Στην τελική ευθεία για τις πρόωρες εκλογές της 12ης Απριλίου έχει εισέλθει από το βράδυ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου η Βόρεια Μακεδονία, καθώς παμψηφεί πέρασε το σχετικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ενώ από τις 3 Ιανουαρίου η χώρα διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Αύριο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι αναμένεται να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την 12η Απριλίου, ημερομηνία που συμφωνήθηκε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών προσέφυγε τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.
Το κλίμα στο δρόμο προς τις κάλπες είναι ιδιαίτερα τεταμένο τόσο λόγω του ονοματολογικού, καθώς τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να την αμφισβητεί η αντιπολίτευση, όσο και για τα σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν την ειδική εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που είχε αναλάβει τη διερεύνηση του πρώην πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ έπρεπε να έχει φυλακιστεί στη χώρα του.
Οι εκλογές και η σύσταση κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία είναι ιδιαίτερα δύσκολες συναρτήσεις, τόσο λόγω του εθνοτικού διαχωρισμού, όσο και λόγω της προσπάθειας εξωγενών παραγόντων να ελέγξουν τις εξελίξεις και να ποδηγετήσουν τη χώρα. Στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, της σύστασης κυβέρνησης από τον Ζόραν Ζάεφ προηγήθηκαν αιματηρά επεισόδια και εισβολή στη Βουλή. Σε άλλες περιστάσεις η χώρα είχε οδηγηθεί στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.
Ο Αλβανικός εθνικισμός, οι αλυτρωτικές τάσεις Κοσόβου και Αλβανίας, ο ανταγωνισμός NATO-Ρωσίας και η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν άλλοτε ενεργητικά και άλλοτε παθητικά τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.
Η χώρα, όμως, καλείται να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, καθώς η συμμετοχή καταγράφεται μειωμένη, αλλά αυτό είναι κυρίως απόρροια της μη αναπροσαρμογής των εκλογικών καταλόγων, καθώς θα διαφοροποιηθεί ουσιωδώς ο πληθυσμός και το πληθυσμιακό εύρος, οδηγώντας, αναπόφευκτα σε επαναπροσδιορισμό των πολιτικών ισορροπιών στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας έχει μειωθεί αισθητά λόγω θανάτων και μετανάστευσης, ενώ έχει διαφοροποιηθεί παράλληλα, καθώς το σλαβικό τμήμα του είχε μεταναστεύσει σε μεγαλύτερους αριθμούς, λόγω της γλωσσικής συνάφειας με πιο ανεπτυγμένες χώρες.